Zanimljivosti

“Nova prijetnja dubrovačkim ljetnikovcima”

"Nova prijetnja dubrovačkim ljetnikovcima"

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, potaknuto „recentnim zbivanjima i planovima za novu izgradnju u sklopovima dubrovačkih ljetnikovaca, održava tribinu pod nazivom „Nova prijetnja dubrovačkim ljetnikovcima“.

No, ista se održava u Zagrebu.
Kako se navodi u pozivu kao poticaj diskusiji poslužit će uvodno izlaganje prof. dr. Nade Grujić.

– Postupci kojima svjedočimo u posljednje vrijeme i zamisli koje mogu zauvijek promijeniti visokokultivirani krajolik dubrovačke okolice, pokazuju potpuno nerazumijevanje vrijednosti naše nacionalne spomeničke baštine. Nestručan odabir povijesnih dobara za izradu studije njihova pretvaranja u lanac hotela, uključio je i tri ladanjska sklopa od izuzetne kulturno-povijesne i arhitektonske važnosti u Rijeci dubrovačkoj, koji su danas u vlasništvu Grada Dubrovnika.

Posrijedi su renesansni ljetnikovci Gučetića u Obuljenom i Rastića u Rožatu, te barokni ljetnikovac Bozdari u Čajkovićima, primjeri uzornog vladanja prostorom po tradicionalno humanističkim načelima. Geometrijski oblikovane vrtne površine tih ljetnikovaca naumilo se pretvoriti u građevinska zemljišta, gdje bi na svakom pravokutnom vrtnom polju bili podignuti neprimjereni objekti za smještaj turista – navode iz Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske u pozivu za tribinu.

Po njihovom mišljenju provedba takvog projekta značila bi potpuno i nepovratno zatiranje osnovnog karaktera rečenih ladanjskih cjelina koje bez obzira na nebrigu svog vlasnika još uvijek pokazuju da svi izgrađeni dijelovi, uključujući i vrtne površine, pripadaju istoj arhitektonskoj koncepciji.

– Nakaradno pretvaranje zaštićenih spomenika dubrovačke ladanjske arhitekture u turističko-ugostiteljske objekte, kako se to sada namjerava učiniti, predstavljalo bi doista neoprostiv gubitak za hrvatsku kulturno-povijesnu, arhitektonsku i vrtnu baštinu u onom njenom segmentu, kakvim se može pohvaliti samo manji broj europskih zemalja -zaključuju organizatori ove tribine.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist