Grad

NOVA PRAVILA Odzvonilo ‘golaćima’ na Stradunu?

NOVA PRAVILA Odzvonilo 'golaćima' na Stradunu?

Grad Dubrovnik, usprkos prošlogodišnjem obećanju, još uvijek nije donio odredbe o pravilima odijevanja unutar povijesne jezgre.

Zamjenik gradonačelnika zadužen za komunalna pitanja Željko Raguž sve to pravda činjenicom da je Dubrovnik od kraja prosinca do kraja ožujka bio bez vlasti pa se o tome nije stiglo razmišljati. No, činjenica je kako je DuListu još u kolovozu prošle godine iz gradske uprave odgovoreno kako će se pravilnik promijeniti već za ovu sezonu. No, sezona je davno počela, kraj je svibnja, a pravilnika nema. Jer, eto, bili su izbori. No, grad je bez vlasti bio tek tri mjeseca, a što se radilo prije toga?

Tako bismo i ovo ljeto mogli svjedočiti kako pojedinci, prije svega naši posjetitelji, po ulicama Grada šeću u kupaćim kostimima, muškarci u kupaćim gaćicama i bez majica, a žene najčešće u gornjim dijelovima kostima, dok im je donji dio tijela pokriven tek kratkim hlačicama, minicom ili pareom. I dok sve češće i sve više turista možemo vidjeti u spomenutim odjevnim kombinacijama, mnogi Dubrovčani smatraju kako Stradun nije mjesto na kojem se treba šetati u kupaćem kostimu.

Isto, očito smatraju i u gradskoj upravi, ali već godinama nitko da se uhvati u koštac s ‘golaćima’.

Podsjetimo, još u vrijeme mandata bivše gradonačelnice Dubravke Šuice razmišljalo se o svojevrsnom ‘dress codeu’ unutar zidina. Također, još prije dvije godine prilikom izrade Odluke o komunalnom redu Grada Dubrovnika stručne službe istraživale su mogućnost uvođenja posebnih odredbi o načinu na koji se može odijevati na javnim površinama, međutim, odustalo se i od donošenja takvih odredbi. Premda su i tada neki gradski vijećnici upozoravali kako bi se ova problematika trebala regulirati.

Izbori su krivi za sve!

Evo što su DuListu na ovu temu iz Grada Dubrovnika govorili u kolovozu 2014.:
– Trenutno na snazi nema pravilnika koji bi propisivao način odijevanja u povijesnoj jezgri. Ove godine započelo je uvođenje reda unutar povijesne jezgre Grada, a od sljedeće godine u postojeći pravilnik uvrstit će se i propisi o pravilima odijevanja koji će biti istaknuti na sva tri ulaza u staru gradsku jezgru.
Kako tada, tako danas.

– Super da ste nas opet podsjetili. Prvom ću prilikom vidjeti što je s tim. Kako je bila cijela ova situacija s izborima, a milijun je drugih stvari, nisam o tome uopće razmišljao. Ali stavit ćemo to u prvi sljedeći pravilnik. Dobro da ste me podsjetili. Imamo to u planu, a nadam se da ćemo to uspjeti realizirati već za ovu sezonu. Stavili bismo i table na sva tri ulaza u Grad kako bi se vidjelo da neki pravilnik postoji. Jer, kako ćete nekoga kazniti, a da ga prije toga niste obavijestili da postoji pravilnik o načinu odijevanja u povijesnoj jezgri. Hvala na podsjetniku, već danas ću vidjeti s Komunalnim odjelom na koji način što prije možemo ažurirati pravilnik – istaknuo nam je ovog tjedna je Željko Raguž, a mi smo obećali kako ćemo ga uskoro opet kontaktirati kako bismo vidjeli ima li pomaka.

Muzeji i crkve davno uveli red

I dok se Gradska uprava već godinama nećka uvesti pravila ili ne, to je već uvriježena stvar u Dubrovačkim muzejima, ali i dubrovačkim crkvama, iako ima i onih posjetitelja koji za upozorenja na mare.
– Na ulazu u muzeje, uz ostala upozorenja, imamo i ono o zabrani ulaska u kupaćim kostimima. Za sada nismo imali nekih većih problema, dolazili su posjetitelji primjerice bez majice, ali bi ih naši zaposlenici upozorili da se obuku i onda tek mogu ući i krenuti u obilazak muzeja – izjavila je prošle godine za DuList ravnateljica Muzeja Pavica Vilać.

I katedralni župnik don Stanko Lasić rekao nam je prošle godine kako je bilo slučajeva ulaska u dubrovačke crkve u neprimjerenoj odjeći.
– Turisti dođu neprikladno obučeni. No onda ih se upozori da ne mogu takvi boraviti u crkvi te da moraju izaći ili se obući. Takvi su slučajevi sve češći. Onako kako šetaju po ulicama znaju doći i u crkve. Izgleda da su neupućeni ili ne znaju gdje su. I mi na ulazu u crkvu imamo upozorenja, znakove na vratima o neprikladnom odijevanju – zaključio je don Stanko Lasić.

Hoće li gradska uprava konačno promijeniti pravilnik, trebalo bi se znati uskoro.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist