Hrvatska

NOVA ODLUKA Upravno vijeće ponovno raskinulo ugovor s koncesionarom Terminala u Gružu!

NOVA ODLUKA Upravno vijeće ponovno raskinulo ugovor s koncesionarom Terminala u Gružu!

Upravno vijeće Lučke uprave Dubrovnik donijelo je na svojoj sjednici u utorak u Dubrovniku novu odluku kojom su ponovno utvrdili raskid predugovora s koncesionarom Terminala u Gružu, tvrtkom ”Dubrovnik International Cruise Port Investment” (DICPI).
Ovakav rasplet dolazi nakon što je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture prije nekoliko tjedana ”djelomično usvojilo” žalbu DICPI-ja zbog ”formalnih razloga”, a kako je istaknuo član Upravnog vijeća Marko Potrebica, uvjereni su da odluka ovaj put neće biti srušena.
– Na dnevnom redu sjednice Upravnog vijeća bilo je donošenje Odluke o rješenju Ministarstva. Mi smo angažirali pravnog zastupnika koji nam je izložio stanje spisa. Imali smo dvije mogućnosti, podizanje Upravnog postupka koji bi trajao vjerojatno preko godinu dana ili donijeti novu odluku o raskidu predugovora. Mi smo donijeli novu odluku gdje smo konstatirali da je predugovor raskinut u 00 sati i 01 minutu 15. srpnja. Usput smo u obrazloženju odluke otklonili sve one nejasnoće na koje nas je Ministarstvo u svom obrazloženju o poništavanju stare odluke uputilo – rekao je Potrebica te dodao kako je na ovaj način zaštićen nacionalni interes i interes građana Dubrovnika te poslana jasna poruka kako je ovakvom modelu gradnje Terminala došao kraj.
Inače, Vlada RH nedavno je smijenila dio članova starog saziva Upravnog vijeće Lučke uprave Dubrovnik pa je tako krajem siječnja razriješen dotadašnji predsjednik Žarko Koboević te dotadašnji članovi Željan Matić, Jelka Musladin, Nina Perko te Nikola Beusan. Novim predsjednikom Upravnog vijeća Lučke uprave Dubrovnik imenovan je tada Kristijan Pavić, a članovima Marko Potrebica, Jelka Musladin, Baldo Tomašević i Sven Jesenković. Osim njih u Upravnom vijeću su još direktor Luke Dubrovnik Božidar Memed kao predstavnik koncesionara te Andro Vlahušić kao predstavnik Grada Dubrovnika.
Na svojoj posljednjoj sjednici stari saziv Upravnog vijeća donio je odluku o podnošenju Upravnog spora protiv Rješenja resornog Ministarstva, no novi saziv današnjim postupkom od toga je odustao.
U novoj odluci se navodi kako se ‘utvrđuje da do 14. srpnja 2016. godine u 23 sata i 59 minuta nije ugovoren konačni i usuglašeni tekst Ugovora o koncesiji za Putnički terminal Gruž, slijedom čega je Predugovor Ugovoru o koncesiji za Putnički terminal Gruž, a temeljem članka 2.5 (a) Aneksa Predugovora (od dana 13.travnja 2016. godine), raskinut sa danom 15. srpnja 2016. godine u 00 sati i 01 minutu’.
Ovakvom odlukom efektivno je ponovljena stara odluka (drugačije sročena i s drugačijim obrazloženjem) starog saziva Upravnog vijeća Lučke uprave Dubrovnik, koje je 20. srpnja predugovor o Terminalu u Gružu raskinulo jer do 15. srpnja prošle godine nije usuglašen tekst glavnog ugovora, čime je aktiviran članak 2.5 aneksa predugovora koji predviđa raskidanje bez obveza ijednoj strani. Rok za usuglašavanje teksta ugovora bio je prvo u travnju prošle godine, a nakon odobrenog prvog produljenja roka, koncesionar Dubrovnik International Cruise Port Investment (DICPI), čiji su osnivači, turski Global Ports Holding (GPH) i francuski Bouygues Batiment International (BBI), tražio je novu odgodu do 1. studenog koja nije odobrena.
Tadašnji, ali i sadašnji ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je svojedobno kako je predugovor raskinut, među ostalim i zato što su iz DICPI-a tražili državne garancije za projekt terminala što je bilo potpuno u suprotnosti uvjetima natječaja o koncesiji.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist