Kultura

Note srednjeg vijeka i dašak Pariza u Dvoru

Note srednjeg vijeka i dašak Pariza u Dvoru

Ansambl Dialogos pod vodstvom Katarine Livljanić uz pijanista Danijela Detonija, priredio je sinoć, 21. kolovoza, u atriju Kneževa dvora posebnu glazbeno-scensku festivalsku večer.

U sklopu glazbenog programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara, umjetnički dvojac poveo je festivalsku publiku u intimnu glazbenu šetnju kroz pariške salone s početka 20. stoljeća, ususret pjesnicima, glazbenicima, glumcima i ekscentricima inspiriranima srednjim vijekom.

Pjevačica i muzikologinja Katarina Livljanić uvodno je objasnila koncept i ideju programa – koji se vrti oko iste osi, a to je kako 20. stoljeće vidi srednji vijek. Uz srednjovjekovne i neo-srednjovjekovne napjeve, na programu su bila i djela u kojima deklamacija i fragmenti gregorijanskih melodija ne služe samo revitalizaciji povijesnoga repertoara ili pak estetiziranoj glazbenoj arabeski, nego ponajprije užitku u sakralnim, erotskim i ironičnim scenama gdje je skoro nemoguće razlikovati pjev od govora, glume i igre, u virtuoznoj pratnji pijanista Danijela Detonija. Za kraj koncerta u Dvoru, umjetnici su na poklon publici izveli i Partie Carrèe Entre es Boudin Et Les Bouton.

Katarina Livljanić međunarodna je stručnjakinja za izvedbu gregorijanskoga korala i liturgijske glazbe ranoga srednjovjekovlja, a srednjovjekovnu glazbu i predaje na pariškome sveučilištu Sorbonne. S ansamblom Dialogos kojega je osnovala 1996., izvodi srednjovjekovni repertoar i vlastite originalne glazbeno-scenske projekte temeljene na srednjovjekovnim izvorima. Ansambl je nastupao u velikom broju europskih zemalja, u SAD-u, Kanadi, Sjevernoj Africi i Latinskoj Americi, uključujući brojne radijske i TV produkcije. Ansambl Dialogos podržava francusko Ministarstvo kulture i komunikacija.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist