Zanimljivosti

NOĆ STAROG OREBIĆA Uživajte u duhu nekih prošlih vremena…

NOĆ STAROG OREBIĆA Uživajte u duhu nekih prošlih vremena...

Liga protiv raka Korčula – Pelješac – Lastovo – Mljet poziva Vas 3. kolovoza od 20 sati na Noć starog Orebića uz potporu Općine Orebić i Turističke zajednice općine Orebić.

Manifestacija kojom će se prikazati kako je Orebić živio u nekim davnim vremenima. Kroz cijelu rivu moći će se vidjeti stari običaji i zanati, stanovnici će biti odjeveni u kapetanske uniforme i polonezu. Na šetnici će biti izložene stare fotografije poznatih orebićkih kapetana, posjetitelji će moći kušati padišpanje, hroštule, prikle, mušule i ostale delicije.

Orebić je utemeljen krajem 15. i početkom 16. st, na području tadašnje Dubrovačke Republike, te je od samog početka okrenut moru kao izvoru dobiti.

Od 17. st. pelješki brodovi sačinjavali su važan dio dubrovačke trgovačke mornarice. Brodovlasničke obitelji postajale su sve moćnije te počinju ulagati u zajedničke jedrenjake. Njihov se uspon nastavlja i pod vlašću Austrije, pogotovo u drugoj polovici 19. st. kada se, 1865. godine, osniva u Orebiću dioničko društvo za “gradnju (i eksploataciju) brodova duge plovidbe”, kasnije Pelješko pomorsko društvo, a 1875. nabavljena je oprema za društveno brodogradilište u Orebiću. Brodogradilište je svečano otvorio car Franjo Josip. Uglavnom je služilo za popravak brodova, a za radnog vijeka (13 godina), izgradilo je i 3 jedrenjaka duge plovidbe.

Sva zarada prikupljena za vrijeme manifestacije ide u dobrotvorne svrhe za kupnju CT uređaja.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1851. Rođen povjesničar, književnik i diplomat Lujo Vojnović

Dulist

Obilježavamo Međunarodni dan obitelji!

Dulist

VIKEND ZA LJUBITELJE VINILA Sajam gramofonskih ploča u Lazaretima

Dulist