Kultura

NOĆ KNJIGE Od izložbi, koncerata do igrokaza!

NOĆ KNJIGE Od izložbi, koncerata do igrokaza!

Dubrovačke knjižnice Dubrovnik pripremile su bogat program događanja povodom nacionalne i svjetske manifestacije „Noć knjige“ kojom su večeras obilježile Svjetski dan knjige i autorskih prava.

U cilju promicanje knjige, kulture čitanja, prevođenja, izdavaštva, knjižnica, autora i čitatelja programi „Noći knjige“ tako su se odvijali u Narodnoj knjižnici Grad, ogranku Mokošica i Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik. Tako je održana scenska izvedba Igrokaza od jaja iliti „Egolom“,autorice Andree Knezović u kojem su nastupili učenici i roditelji 3a razreda OŠ Marina Getaldića, promovirana je i deseta Slikovnica „Marin Getaldić“ koju je objavila Matica hrvatska – ogranak Dubrovnik u Biblioteci Cvijeta. Na predstavljanju su govorili Antun Nodilo, autorica slikovnice o Marinu Getaldiću Marijana Borić i ilustratorica Nora Mojaš. Učenici OŠ „Lapada“ s voditeljicom Sanjom Gašparović pripremili su četiri priče Tulum slova koje su čitali za dubrovačku djecu od 3 do 7 godina. Najmlađi su slušali priče: „Pjegava Iva“, „Pauli, ti zločesti Pauli!“, „Najbogatiji vrabac na svijetu“ i „Ti i ja, Mali medo“. Također je održana i izložba likovnih radova „Otvori prozor proljeću“na temu proljeća djece iz dubrovačkih vrtića Izviđač i Pile.

Uz 140. Obljetnicu rođenja I. B. Mažuranić organizirana je i izložba likovnih radova učenika OŠ Mokošica povodom 140. obljetnice rođenja hrvatske spisateljice Ivane Brlić Mažuranić. Održana je i glazbeno – scenska igra „Dohvati mi tata mjesec“ u kojoj su pjevali, glumili, svirali i plesali učenici osnovnih škola Marin Držić, Marin Getaldić, Lapad, Mokošica i Orašac, vrtića „Izviđač“ i „Radost“ te plesnog studija „Labirius“ . Organizirano je i predavanje dr. sc. Katje Bakija uz 100. godišnjicu smrti Antuna Gustava Matoša Hrvatski kozmopolitizam pjesnika ljepote, ljubavi i smrti. Odabrane Matoševe stihove i tekstove govorili su glumac KMD-a Frane Perišin, a koncert je održao i Djevojački zbor Amorette s voditeljicom Majom Marušić. Nakon svečanog domjeka u predvorju Narodne njižnice održana je Noćna glazbena čitaonica i slušaonica na kojoj su članovi dubrovačkih bendova čitali i pričali o tekstovima pjesama svojih glazbenih uzora i izvodili njihove skladbe. Cijela večer zaokružena je i prodajnom izložbom izdanja Matice hrvatske – ogranak u Dubrovniku, Društva dubrovačkih pisaca i Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku po prigodnim cijenama.

Središnji događaj ove večeri održan je u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik, a radi se o promociji knjige br. 8 biblioteke „Psyche“ Matice hrvatske – ogranak Dubrovnik „Kameni gost“, Aleksandr Sergejeviča Puškina. O novom izdanju i prijašnjim knjigama iz edicije „Psyche“ govorili su akademik Luko Paljetak i dr.sc. Vesna Čučić. U programu su sudjelovali glumci KMD-a Frane Perišin i Glorija Šoletić te na gitari Maroje Brčić.

Organizirana je i prigodna izložba Anton Perko: Pod suncem i mjesecom juga. Izložbom Antona Perka, mornaričkog časnika, slikara te carskoga i kraljevskoga dvorskog tajnika obitelji Habsburg, Dubrovačke knjižnice željele su upoznati javnost s nedavno primljenom donacijom slika iz stvarateljeva bogata opusa. Ova je prezentacija organizirana u znak zahvalnosti donatorici, gospođi Hildi Tetsis. Autorica izložbe je dr. sc. Sanja Žaja Vrbica, uz koju su na otvaranju govorili dr. sc. Vesna Čučić i akademik Luko Paljetak.

Podsjetimo, prošle godine vrijednu donaciju, ostavštinu slikara Antuna Perka Znanstvenoj knjižnici poklonila je njegova nasljednica i umirovljena liječnica Hildegarde Tetsis. Riječ je o 20 blokova i mapa koje sadržavaju više od 700 skica, studija, crteža i slika umjetnika koji je od 1895. godine do svoje smrti živio i stvarao u Dubrovniku. Riječ je o radovima na papiru u kombiniranim tehnikama olovke, ugljena, tuša, akvarela te nekoliko pastela i tempera. U sklopu donacije je i jedna mapa s isječcima iz različitih publikacija u kojima su objavljivani otisci njegovih radova. Antun Perko hrvatski je slikar rođen 5. srpnja 1833. godine u austrijskom Purgstallu, a umro je 6. ožujka 1905. u Dubrovniku. Bio je mornarički časnik, a studirao je slikarstvo kao student Selleny und Durand-Brager u Beču. Njegov opus većinom sadrži crteže i slike u tehnici ulja i akvarela.
Njegova poznata mapa „Viški album“ predstavljena je 1866. godine, a sadrži i dvije scene iz bitke kod Visa. Godine 1875 je u pratnji cara Franje Josipa I. boravio u Dalmaciji. Na temelju sposobnosti i visoke kvalitete slika car mu je dodijelio titulu komora.
Perko je dugo bio konstantni suputnik prijestolonasljednika Rudolfa. Nakon njegove smrti 1889. godine, bio je potpora Rudolfove udovice, Stephanie od Belgije i sudjelovao na njenim brojnim dugim putovanjima. Antun Perko je dugo vremena radio i kao upravitelj dvorca Hradcany u Pragu, sve do 1895. godine kada je otišao u mirovinu u Dubrovnik.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist