Kultura

NOĆ KNJIGE Matica predstavila Getaldića i Puškina

NOĆ KNJIGE Matica predstavila Getaldića i Puškina

U sklopu manifestacije ‘Noć knjige’ dubrovački je ogranak Matice hrvatske predstavio dva svoja nova izdanja. Riječ je o slikovnici ‘Marin Getaldić’ iz Matičine Biblioteke Cvijeta te o knjizi ‘Kameni gost’ Aleksandra Sergejeviča Puškina iz Matičine Biblioteke ‘Psyche’.

U Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad novu slikovnicu posvećenu velikom Marinu Getaldiću predstavili su autorica teksta Mirjana Borić, ilustratorica Nora Mojaš te profesor Antun Nodilo.

– U slikovnici smo pokušali približiti Getaldićev izniman rad, ali i opisati odrastanje jednog dječaka koji se u svoj zreloj dobi pretvara u matematičkog genija. Getaldić je zanimljiv lik o kojem je lijepo pisati, osoba zanimljivog duha – kazala je autorica teksta Borić, dodavši kako je u slikovnicu unijela puno zanimljivih detalja iz Getaldićeva života.

Vizualna oblikovateljica slikovnice Nora Mojaš istaknula je kako je na projektu izrade slikovnice osobno jako puno naučila i o Getaldiću i o Gradu.
– Bila mi je želja Getaldićevo djelo prožeti kroz svoje ilustracije pa se zahvaljujem Znanstvenoj knjižnici koja mi je ustupila Getaldićeva djela da ih utkam u ovu slikovnicu – rekla je Mojaš, a prigodnu riječ o slikovnici dao je i profesor Antun Nodilo.

– Puškin i Paljetak kao prevoditelj s ruskog vrhunski su pisci i garancija da će sadržaj knjige biti užitak za čitanje – rekla je na promociji knjige ‘Kameni gost’ predsjednica dubrovačkog ogranka Matice hrvatske Vesna Čučić.

O knjizi, koja je opremljena i ilustracijama koji su dijelom i Puškinovi crteži, akademik Luko Paljetak je kazao:
– ‘Kameni gost’ dosad nije preveden na hrvatski jezik i smatrao sam da je to nepravda prema velikom pjesniku. Riječ je o tragediji koja se bavi posljednjim trenucima velikog zavodnika Don Juana, a temelji se na Mozartovoj operi. Puškin Don Juana iz progonstva vraća u Madrid, gdje njegov lik zavodi ženu čovjeka kojeg je ubio – istaknuo je Paljetak, podsjetivši kako je i sam Puškin bio izgnan iz Moskve zbog pobune protiv cara.

– Uvijek treba znati okolnosti nastanka nekog djela, odnosno koliko autobiografija pisca postaje biografija njegovih likova. U knjizi se vidi koliko Puškina ima u ovom djelu – rekao je Paljetak o Puškinu, koji je poginuo u dvoboju vezanom za ljubav njegovog života.

U popratnom programu nastupili su glumci Kazališta Marina Držića Frane Perišin i Glorija Šoletić te gitarist Maroje Brčić.

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist