Hrvatska

NOBELOVCI U DUBROVNIKU Predsjednica: Imamo dobre pojedince i neujednačen školski sustav!

NOBELOVCI U DUBROVNIKU Predsjednica: Imamo dobre pojedince i neujednačen školski sustav!

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović rekla je u ponedjeljak u Dubrovniku nakon otvaranja skupa ”The Tenth ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine”, kako u Hrvatskoj postoje odlični pojedinci, no kako loši rezultati naših srednjoškolaca pokazuju da je sustav neujednačen zbog čega se ona zalaže za cjelovitu reformu školstva.

Grabar Kitarović je na otvaranju konferencije istaknula kako je riječ o najprestižnijem skupu na području genetike u svijetu ove godine, a dodala je kako su organizatori uspjeli privući jako puno istaknutih pojedinaca u području biomedicine, forenzike, genetike i drugih znanosti.
– Ova konferencija nije iskorak u 21. nego u 22. stoljeće, u medicinu budućnosti, kakvu danas ne poznajemo, ali će svakako omogućiti nama u Hrvatskoj zatvaranja nekih pitanja iz prošlosti, ali i postaviti zdravije temelje za budućnost. Mi imamo vrhunske stručnjake i znanstvenike, jedno od najvećih imena u svijetu forenzike, dr. Henry Lee je profesoru Draganu Primorcu predao i posebnu nagradu. Profesor Primorac je vrlo aktivan u međunarodnoj suradnji, ali i drugi naši znanstvenici koji profiliraju Hrvatsku kao državu i društvo znanja kakvu želimo biti. To je naravno povezano s našom obrazovnom reformom i činjenicom da kao država moramo puno više ulagati, i financijski i u svakom drugom pogledu u inovacije i razvoj. Potencijala imamo, imamo odlične učenike i profesore, ali na općim PISA testovima naši srednjoškolci pokazuju poprilično loše rezultate. To znači da je sustav jako neujednačen i trenutno previše ovisi o naporima pojedinca. Zbog toga se osobno zalažem za cjelovitu reformu školstva, ali i puno veća ulaganja u znanost, istraživanje i inovacije – rekla je Grabar Kitarović.
Predsjednik Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti (ISABS) Dragan Primorac rekao je kako se s ovim skupom Hrvatska pozicionira kao svjetska sila na ovom području.
– Mi danas pozicioniramo Hrvatsku kao vodeću svjetsku silu u ovom polju. Vodeća američka klinika, Mayo klinika je naš partner kao i vodeća institucija svjetske forenzike, Američka akademija za forenzičke znanosti. Danas šaljemo poruku kuda ide medicina 22. stoljeća pogotovo oko specifičnog liječenja, odnosno terapiji skrojenoj prema genomu svakog pojedinca. To znači prava terapija u pravo vrijeme za pravog pacijenta. To znači rana predikcija nastanka bolesti, genska i stanična terapija. To je medicina o kojoj ćemo čuti za 10 godina – rekao je Primorac te dodao kako će se na skupu raspravljati o tri glavne teme – borbi protiv terorizma i bioterorizma, presonaliziranoj medicini te porijeklu naroda.
Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je kako ova disciplina i skup daju nadu u odgovore zašto bolesti nastaju i kako se boriti protiv njih, a ministar turizma Gari Cappelli rekao je kako ovakvi skupovi dokazuju da Hrvatska itekako može biti konkurentna poslovna i kongresna destinacija.
– Ovakvo okupljanje znanstvenika iz cijeloga svijeta, a ove godine riječ je o najvećem okupljanju uglednih dobitnika Nobelove nagrade u Europi, koji će prikazati svoja viđenja razvoja biomedicinske znanosti 22. stoljeća, osim što pozicionira Hrvatsku na svjetskim znanstvenim mapama, ima i višestruke pozitivne efekte na turizam Republike Hrvatske –  rekao je Cappelli.
Ovogodišnje 10. izdanje ISABS-ove konferencije održava se od 19.-24. lipnja 2017 godine u Dubrovniku, a na njoj sudjeluje 60-tak predavača i 500 sudionika iz više od 40 država svijeta među kojima su i dobitnici Nobelove nagrade prof.dr. Herald zun Hausen (University of Heildeberg), prof. dr. Ada Yonath (Weizmann Institute of Science) i prof.dr. Robert Huber (Max Planck Institute of Biochemistry).
Konferenciju je otvorila predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, a na otvorenju su sudjelovali brojni visoki uzvanici, između ostaloga ministar zdravlja Milan Kujundžić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, gradonačelnik Dubrovnika Matko Franković, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, predsjednik Rektorskog zbora Šimun Anđelinović i drugi.

Pročitajte još

Peđa Grbin: ‘Od danas više ne smijem govoriti da je Milanović kandidat SDP-a za premijera’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Milanović odmah mora podnijeti ostavku

Dulist

OPĆI SABOR HDZ-a Plenković u govoru hvalio Karamarka pa kritizirao Milanovića

Dulist