Aktualno

“Nitko ne bi trebao biti novčano opterećen”

"Nitko ne bi trebao biti novčano opterećen"

Ministar Slavko Linić u Šibeniku je predstavio novi Porez na nekretnine, za kojeg je naglasio kako ne predstavlja dodatni porez, već zamjenu za postojeće namete.

Ti nameti su, na primjer, komunalna naknada ili porez na kuće za odmor, a Linić je pritom istaknuo da ako netko ima dvije ili tri djedovine, onda postoji problem, jer je riječ o bogatoj osobi koja će i platiti nešto više. Istaknuo je i kako uvođenje poreza na nekretnine nije dodatno porezno opterećenje već zamjena komunalne naknade sa ciljem smanjenja poreznog opterećenja rada.

-Nitko ne bi trebao biti više novčano opterećen. Ostaje problem svih onih koji imaju više nekretnina, tri, četiri ili pet kao i nekretnine van funkcija te ako ne budu oslobođeni kroz olakšice koje smo predvidjeli, plaćat će više nego do jučer – napomenuo je ministar na radnom sastanku s predstavnicima Udruge gradova kojem je prisustvovao i šibenski gradonačelnik Ante Županović, kako Šibenski portal.

Budući da će porez na nekretnine biti prihod jedinica lokalne samouprave, olakšice će utvrđivati gradovi i općine. Popusti će se odnositi na objekte koji se iznajmljuju, u kojima žive članovi obitelji, neovisno jesu li u pitanju roditelji ili punoljetna djeca, naveo je Linić.

Porez na nekretnine jedinicama lokalne uprave plaćat će i država za sve objekte koji nisu u funkciji, poput vojnih objekata, starih hotela ili zapuštenih odmarališta.

-Vlasnici trgovačkog društva koji su zatvorili proizvodnju i otpustili radnike, a zadržali nekretnine bili su nakon šest mjeseci oslobođeni plaćanja komunalne naknade. To će se sada promijeniti, ako netko drži nekretninu, a zatvori proizvodnju on je bogat vlasnik – zaključio je Linić.
Javna rasprava o porezu na nekretnine u organizaciji Udruge gradova se nastavlja sutra u Rijeci.
 

Pročitajte još

[FOTO] KOD ONOFRIJEVE FONTANE Pronađeni ostatci velike gradske gustijerne

Dulist

Nila Miličić Vukosavić dobitnica nagrade HRT-a za životno djelo

Dulist

JUBILARNI MIDSUMMER SCENE FESTIVAL Za desetu godišnjicu ‘Put oko svijeta’

Dulist