Grad

NITKO IH NE ŽELI ODNIJETI Gradske službe ‘loptaju’ se s oborenim čempresima

NITKO IH NE ŽELI ODNIJETI Gradske službe 'loptaju' se s oborenim čempresima

Ciklona Rea koja je početkom ožujka poharala jug Hrvatske uzrokovala je velike štete diljem grada.

Uz poplavljene objekte, mjestimično oštećene prometnice šteta je napravljena i na zelenilu. Padala su stabla pa su vatrogasci, osim ispumpavanja objekata, imali pune ruke posla i s pilanje nagnutih stabala koja su prijetila padom na prometnice pa čak i kuće.

Tome svjedoče i stanari Ulice uz Batalu, na kućnom broju 17. Vjetar je oborio tri čempresa u okolišu zgrade, dok se četvrti nagnuo te je prijetila opasnost od pada na zgradu. Stoga su stanari pozvali vatrogasce, koji su došli i stablo ispilali. I tu počinju muke stanara ove stambene zgrade.

Zdravko Baraba, jedan od stanara na Batali, ističe kako su očekivali da će ta srušena stabla gradske službe ispilati i odnijeti. No, to se do danas nije dogodilo. Dapače, iz Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo tvrde im kako to nije posao Grada, jer je riječ o privatnom zemljištu. Tome i nije baš tako.

– Tijekom nevremena tri čemperesa su pala, a četvrti se nagnuo. Zvali smo vatrogasce, koji su ga posjekli da ne bi pao na kuću. I kako tada, tako i danas. Prvo smo ponovno zvali vatrogasce koji su nam rekli da oni nemaju više ništa s tim, i da bi dalje trebao preuzeti Vrtlar. Vrtlar je pak rekao: mi ne možemo ništa bez komunalnog odjela, a iz komunalnog su nam rekli da nam to neće napraviti jer su stabla na našem zemljištu – priča nam Zdravko Baraba.

No, ističe kako stabla nisu pala samo na zemljište u vlasništvu zgrade već se dijelom nalaze i na gradskom vlasništvu. Naime, gradsko i privatno vlasništvo u ovom slučaju presijeca požarni put, a čempres je pao točno preko puta tako da je dijelom na gradskom, a dijelom na zemljištu zgrade. I što sad, pitaju se stanari. Da bi stvar bila još gora, već dvije godine na zemljištu u vlasništvu Grada stoji gomila posjećenih palminih grana, koje su po nalogu Dinka Mirića tu odložili sami stanari. Sve u sklopu uređenja Batale, odnosno predizbornih radova još 2013. godine.

– Tadašnji pročelnik Dinko Mirić bio je sastanku sa svim predstavnicima zgrada, kada su htjeli cijelu Batalu urediti. Rekli su nam da mi uredimo okoliš oko svojih zgrada te da granje stavimo tu, na gradsko vlasništvo s druge strane požarnog puta te da će oni doći s kamionima i sve odnijeti. Ovo stoji ovdje već dvije godine, i nikoga nije briga za to – ogorčen je Baraba.

Jedino što stanarima sada preostaje jest platiti vlastitim novcem pilanje oborenih stabala i njihovo odvoženje. A sve to i košta.

– Nikad nema dovoljno novaca na računu jer plaćamo i Domoupravu, a u upravo idemo u veliku investiciju termoizolacije cijele zgrade te nam je svaka kuna dragocjena – ističe Zdravko Baraba, dodavši kako je zgrada poviše prije dvije, tri godine platila pilanje jednog velikog bora, koji se bio opasno nagnuo, a sve to koštalo je oko 10 tisuća kuna.

A ovdje je riječ o četiri stabla, pa računajte. Od nadležnog gradskog komunalnog odjela zatražili smo i odgovore kada će stabla biti uklonjena, odnosno je li to obveza Grada ili stanara, no do zaključenja teksta iste nismo dobili.

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist