Županija

‘Nitima ljubavi’ za trajno očuvanje identiteta Dubrovačkog primorja

'Nitima ljubavi' za trajno očuvanje identiteta Dubrovačkog primorja

Knjiga ‘Nitima ljubavi obnovljeno’ autorice Marije Veltruski predstavljena je ove srijede u prostorijama udruge DEŠA – Dubrovnik.

Knjiga prikazuje aktivnosti i postignuća DEŠE Slano – ogranka DEŠE – Dubrovnik u provedbi projekta Obnova i očuvanje identiteta Dubrovačkog primorja. Nadalje, knjiga predstavlja svojevrstan priručnik za izradu osnova primorskog veza i za njegovu kreativnu primjenu. Kao takva, sigurno će koristiti školama i udrugama kao literatura za trajno očuvanje identiteta Dubrovačkog primorja, ne samo na području Općine Dubrovačko primorje već i u čitavoj Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Nekolicina žena iz Slanoga i okolice, okupljenih u DEŠU Slano – ogranak humanitarne i mirotvorne organizacije DEŠA Dubrovnik, angažirale su se oko obnavljanja i spašavanja tradicije te etnografskog i prirodnog blaga spaljenog i uništenog usred Domovinskog rata. Tako nastaje projekt Obnova i očuvanje identiteta Dubrovačkog primorja čije aktivnosti Marija Veltruski u ovoj knjizi vjerodostojno prenosi širokoj publici. U okviru ovog projekta, prikupljeni su podaci o ženskoj primorskoj nošnji i ukrasnom vezu, organizirane su edukativne radionice izrade primorskog veza, a pored toga, primorski vez uvršten je kao izvannastavna aktivnost u OŠ Slano.

Ovom prilikom široka publika, ne samo da je mogla saslušati autoricu, već je mogla i vidjeti pravi primorski vez koji su vrijedne Primorke nitima ljubavi obnovile i izradile, a koji je izložen u prostorijama DEŠE Dubrovnik povodom predstavaljanja knjige.

Knjiga Nitima ljubavi obnovljeno tiskana je uz potporu Općine Dubrovačko primorje, Dubrovačko-neretvanske županije, Turističke zajednice Općine Dubrovačko primorje, Dubrovačko primorje d.d., Frigo Bonsai Metković d.o.o. te DEŠE Dubrovnik koja je ujedno i nakladnik knjige.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist