Politika

NIŠTA BEZ UPUTA Završeni unutarstranački izbori u HDZ-u, Dubravka Šuica ‘ispala’

Dubravka Šuica

Opći izborni sabor HDZ-a počeo je danas u podne u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, a u kasnim popodnevnim satima saznali smo imena novih potpredsjednika, deset članova Predsjedništva HDZ-a, te članova Visokog časnog suda i Nadzornog odbora stranke.

Jedini prijavljeni kandidat za mjesto zamjenika bio je dosadašnji glavni tajnik stranke Milijan Brkić.

Za potpredsjednike HDZ-a izabrani su, po broju glasova: Oleg Butković (1148 glasova), Tomislav Tolušić (896), Ivana Maletić (869), Tomislav Čuljak (812), Darko Horvat (769) i Josip Bilaver (723), donosi Večernji list. Dubravka Šuica nije prošla.

Pravo glasa imala su 2122 delegata, a uz njihove odluke, danas se moglo čuti i izvješće o četverogodinjem radu predsjednika Tomislava Karamarka. Inače, tijekom izbora, koji su započeli oko 14 i 30, među HDZ-ovcima je kružio i navodni ‘šalabahter’, odnosno upute s imenima koja trebaju zaokružiti.

Prije toga, danas u prepunoj dvorani nije bilo predstavnika iz MOSTA, ali ni predsjednika HSS-a Kreša Beljaka, dok je pak Milan Bandić dobio počasno mjesto.

Na samom početku sabora, Milijan Brkić, jedini kandidat za Karamarkovog zamjenika, posebno je pozdravio Tomislava Karamarka naglasivši kako uživa potporu cijele stranke. Pozdrav je dobio i predsjednik Vlade Tihomir Orešković, koji je pred saborom kazao kako je ‘stigao kao premijer države, te kako je i HDZ njemu dao podršku’.

Oko 12 i 30 sati, Karamarko je u svom govoru otvorio raspravu. Naknadno je, u drugom govoru, naglašavao kako se podmeće i njemu i HDZ-u, te je optužio SDP i MOST za rušenje Vlade, ističući kako u tome neće uspjeti. Osvrnuo se i na aferu ‘Konzultantica’, kazavši među ostalim kako ‘neće dopustiti da mu se nameće da je učinio nešto protivno zakonima RH’.

– Nikada vas neću iznevjeriti, meni su domovina i hrvatski ineteresi na prvom mjestu – rekao je među ostalim u govoru Karamarko.

U govoru se prije Karamarka okupljenima obratio i Orešković, kazavši kako je siguran da HDZ ‘vodi računa o interesu građana’.

-Zajedno smo radili na reformskom proračunu, donijeli nacionalni program reformi koji je dobio ppodršku MMF-a i EK. Naš je dogovor bio da Hrvatsku učinimo boljom zemljom, ja se svog dijela dogovora držim – kazao je među ostalim Orešković.

Inače, ovo nije bio ugodan dan za HDZ, ističe Index.hr, budući da se druga po snazi vladajuća stranka Most dan ranije priklonila zahtjevu oporbe da se Karamarka opozove s dužnosti prvog potpredsjednika Vlade, nakon afere s njegovom suprugom i njenom suradnjom s konzultantom mađarskog MOL-a.

Izabravši zamjenika predsjednika, te šest potpredsjednika, deset članova Predsjedništva, članove Visokog časnog suda te predsjednika i članove Nadzornog odbora stranke, HDZ je ovu subotu završio svoje unutarstranačke izbore.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist