Grad

NIKŠA GRABOVAC „Dubrovniku ne treba elitni turizam koji ga pretvara u tematski park“

NIKŠA GRABOVAC „Dubrovniku ne treba elitni turizam koji ga pretvara u tematski park“

‘Sezona je završila’ – famozne su riječi koje se izgovaraju oko ovih doba, te se čeka predah do ‘božićne i novogodišnje ture’.

Grad živi u ritmu turizma i to je neminovno, no koliko je taj život organiziran, odnosno imamo li plan za budućnost, pitanja su o čijim odgovorima malo tko razmišlja. Kakve su analize turističkih kretanja u sezoni i nakon nje, imamo li ideje što i kako dalje, odnosno imamo li uopće smjer u turizmu, samo su neke od tema koje smo ‘protresli’ s Nikšom Grabovcem, profesorom grupe turističkih predmeta u Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik. On već trinaestu godinu zajedno sa svojim kolegama polaže temeljno znanje u budući turističko-ugostiteljski kadar, a na trenutnu situaciju u turističkom razvoju Dubrovnika ne gleda previše optimistično.

– Na pitanje je li turizam u Dubrovniku uspješan, mogu odgovoriti kako sve zavisi od kriterija po kojima se promatra ta famozna ‘uspješnost’. Ako je to fizička brojka, odnosno raste li fizički promet, po toj logici možemo zaključiti kako je dubrovački turizam uspješan. Ali, ako se gleda po kriteriju da su svi sudionici u turizmu zadovoljni, turisti, turistički sektor i lokalna zajednica, tu smo već diskutabilni – profesor Grabovac ističe temeljnu podjelu, dodavši kako je turizam živa grana gospodarstva koja zapravo nikad ne može biti u potpunosti zadovolj(e)na.

– Trebao bi postojati gradski destinacijski menadžment koji bi to usmjeravao – ističe, dodavši i to kako je ova ideja izuzetno teško ostvariva. Evo i zašto:
– Izuzetno je teško, posebice u našem društvu gdje političari preuzimaju sve, odnosno gdje se oni stave iznad svih struka, pa tako i turizma, te nakon par mjeseci shvate da se oni ‘u to razumiju’. Zapravo, po njima – ‘najbolje razumiju’ – ističe Grabovac, dodajući kako se samim time nanose štete isključivo turizmu.

Što je još o ovoj temi za DuList rekao Nikša Grabovac pročitajte u tiskanom izdanju, koje je u prodaji od srijede.

 

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist