Politika

NIKOLA DOBROSLAVIĆ Ovoj županiji ne treba nikakva revolucija, nego stabilan razvoj

NIKOLA DOBROSLAVIĆ Ovoj županiji ne treba nikakva revolucija, nego stabilan razvoj

I u prvom ste krugu izbora pokazali kako je HDZ s partnerima i kako ste vi kao kandidat za župana za oporbu još uvijek nedodirljivi.
Lista HDZ-a i partnera, čiji sam nositelj ovaj put bio, ostvarila je za nekoliko postotaka bolji rezultat nego prije četiri godine, ali nam d’Hondt metodologija izračunavanja mandata nije išla u prilog. Samo je jedna lista ‘propala’ pa nismo mogli osvojiti apsolutnu vlast. Ipak, Županijska skupština će biti stabilna, kao što je bila i prošli mandat. I tada smo imali 19 od 41 mandata, ali smo većinu odluka donosili s preko 30 glasova, a proračune često bez iti jednog glasa protiv. Što se tiče izbora za župana, zaista mi je žao što nisam uspio sve riješiti već u prvom krugu. Rezultat HDZ-a i partnera i moj osobni ne čude – radili smo dva mandata odgovorno i bez ikakvih afera. Birači su to prepoznali i dali su prednost stabilnosti nad olujom koju zaziva moj protukandidat Grmoja.

Dakle, ne bojite se sraza s Grmojom u drugom krugu?
Zašto bih se bojao? Iza mene i naše koalicije je zaista vrijedan rezultat i time se treba ponositi. Riješili smo praktički sve što smo prije osam godina obećali biračima. Ostao nam je samo Centar za gospodarenje otpadom, a i njega bi završili da nije bilo neodgovornog ponašanja ministara Slavena Dobrovića i Mirele Holy. Demagogija i floskule kojima moj protukandidat zasipa društvene mreže i javnost ne mogu polučiti pozitivan rezultat. Naša županija je među pet najbogatijih i najuspješnijih u državi, a jedina je među njima stradala u ratu. Radimo i to se prepoznaje kod birača.

Kako komentirate program MOST-a i Nikole Grmoje?
Njihov program nisam vidio niti sam čuo da su ga izložili javnosti. Vidio sam neke smjernice u nekim medijima i to mi sliči na popis želja, a ne na ozbiljan program. Mislim da je njima jedina kampanja napad na HDZ i mene osobno, a jedina točka programa kako osvojiti županiju koju bi istovremeno ukidali. Apsurdno, zar ne?

Grmoja kaže da nije za ukidanje županije.
Kaže on štošta. Međutim, svakome tko zna za Google nakon par sekundi pretrage postane jasno što je istina. Rekao je da je za regionalizaciju koja podrazumijeva ukidanje županija, a njegov kolega Miro Bulj, također kandidat za župana, prije neki dan govori kako bi sve trebalo biti regija Dalmacija. Čak se ni međusobno ne mogu dogovoriti što reći na koju temu. Razumijem ih da su se našli u nezahvalnoj situaciji. No, demagogija nije izlaz. Kao ni iz situacije oko ukidanja Policijske uprave dubrovačko-neretvanske. Iako je bivši ministar Orepić ekskluzivno u jednom tjedniku na više stranica obrazlagao svoj naum ukidanja većine policijskih postaja i osnivanje njih 5–6, Grmoja se ni toga ne sjeća. A malo je čudno da tako mlad čovjek ima problema sa sjećanjem.

Vaš protukandidat obećava kako će smanjiti troškove Ureda župana i to kako bi osigurao besplatne udžbenike učenicima diljem DNŽ.
Lijepo od njega. Samo bi još bolje bilo da je pročitao naš izborni program u kojemu u društvenim djelatnostima navodimo realizaciju projekta besplatnih udžbenika za sve prvašiće .Mi uvijek obećavamo samo ono što možemo ispuniti. Lako je lagati i obećavati nerealno, valjda polaze od toga da to ionako neće morati ispunjavati. No, to nije pošteno prema našim sugrađanima. Vidite i u ovoj situaciji način na koji MOST vodi kampanju. U nedostatku konkretnog irealnog programa oni se bave uzimanjem tuđih ideja koje napuhuju i njima manipuliraju. Počeli su čak kritizirati i naša postignuća oko korištenja sredstava iz EU fondova.

Na što konkretno mislite?
Najprije su rekli da županija ne koristi EU sredstva, pa su doznali da smo najbolji u Hrvatskoj u korištenju EU fondova, sad kažu da bi oni koristili planski, za neke druge projekte. Mogli su to pokazati u Metkoviću u ove četiri godine. Mi smo u županiji ostvarili više od 70 projekata vrijednih 390 milijuna kuna i sudjelujemo u pripremi projekata od 500 milijuna kuna uz suradnju na projektima koji su donijeli u DNŽ oko 6 milijardi kuna. Plan nam je u idućem mandatu dosegnuti 7 milijardi kuna.

Obećali su i gradnju komunalne lučice na Batali i izradu Strategije razvoja turizma.
Lučica se, kao što je svima poznato, već gradi, a Strategija razvoja turizma DNŽ je donesena još u mom prvom mandatu i uvelike se provodi. Čak smo za klaster Neretva iz te Strategije s Institutom za turizam napravili turističke smjernice razvoja, a u Neretvi još i Centar za selektivne oblike turizma u Pločama te Tematske turističke staze u Neretvi. Očito u MOST-u računaju na zaborav i nepoznavanje činjenica kod određenog dijela birača. No,varaju se. Njihova je taktika prozirna i neće imati nikakav uspjeh.

Mislite li da njihove kritike mogu naštetiti vašem rezultatu?
Ne mogu ni na koji način. Građani jasno vide o čemu je ovdje riječ. Prigovaraju,na primjer, na moje funkcije u Odboru regija EU i Jadransko-jonskoj euroregiji,a zaboravljaju da je upravo otvorenost prema svijetu Dubrovniku kroz povijest donijela ovo bogatstvo koje i danas kroz turizam uživamo. Ostat ćemo naravno prisutni u Bruxellesu, također s našim uredom jer nam je to pomoglo ostvariti vrhunske rezultate u korištenju fondova EU.

Što je još vrijedno hvale u vaša dva mandata?
Osim same činjenice da smo bili stabilna vlast bez skandala i afera, vrijedni su i naši rezultati u školstvu i zdravstvu, pomorskom dobru i Županijskoj upravi za ceste. U škole smo uložili preko 300 milijuna kuna, u ceste 257 milijuna kuna, u luke 85 milijuna kuna, a u zdravstvo 110 milijuna kuna. Išlo bi u dugo kada bi sve ovo detaljno razradili. No, zaključak je jasan – odradili smo odličan posao. Uigrana smo ekipa i znamo što nam je raditi. Postavili smo sebi realne i ostvarive ciljeve i tako smo jedan po jedan ostvarili. Koncem godine krećemo u gradnju CGO u Lučinu razdolju i time ćemo završiti realizaciju svih obećanja iz 2009. i 2013. godine. A to baš i nije slučaj s obećanjima političara. Sjetimo se primjerice Plana 21 – 21 neostvareno obećanje. Kod nas to tako ne ide. Mi smo odgovorni prema svojim sugrađanima i smatramo ih partnerima,a ne onima koji nam samo trebaju za glasove svake četiri godine. I to se primijeti širom Županije koju smo ravnomjerno razvijali i u koju smo ravnomjerno ulagali.

Tema koja se također spominjala u kampanji je i golf na Srđu. Grmoja Vas proziva da ne poštujete odluke suda.
Niti meni kao županu niti DNŽ sud nije naložio ništa. Samo je donio pravorijek o tome da povjerenik Vlade nije smio mijenjati prostorni plan 2006. godine. I to ni na koji način ne utječe na status projekta u prostornom planu koji je nakon toga mijenjan i 2010. godine. Dio građana uputio je zahtjev Županijskoj skupštini u smislu izmjene plana na način da se obuhvat golfa s 310 smanji na 100 hektara. I o tome će Skupština, pa tako i Grmoja sa svojim vijećnicima, odlučivati. Sve ostalo je demagogija.

Kojim ćete projektima dati prioritetu trećem mandatu?
Imamo sveobuhvatan Program za sva područja djelovanja, a iz njega bih izdvojio samo nekoliko najbitnijih. Nakon nedavno otvorenog terminala u Zračnoj luci i paralelno s gradnjom Pelješkog mosta spojit ćemo Zračnu luku s Gradom i Osojnikom brzom cestom, izgraditi brzu Pelješku cestu i povezati Lastovo s Dubrovnikom brzobrodskom vezom. Dovest ćemo brzi Internet u svaku kuću i sve objekte u županiji. Ustrajat ćemo na autocesti od Osojnika do Ploča. Izgradit ćemo Kongresni centar za cjelogodišnji turizam u klasteru Dubrovnik, ostvariti novih 1000 vezova u marinama. U poljoprivredi kao drugoj najvažnijoj gospodarskoj grani ostvarit ćemo Centar kompetencije za agrume u Neretvi, provesti program navodnjavanja, osnovati Centar za marikulturu s purifikacijskim i otpremnim centrom za školjkaše u Bistrini. Izgradit ćemo ribarske luke u Veloj Luci i Sustjepanu, dalje podupirati vinarstvo i vinogradarstvo, posebno maslinarstvo i uljarstvo. Dovršit ćemo trajektnu luku u Veloj Luci i izgraditi luke u Perni i Polačištu na Korčuli, te obale u Ublima i Cavtatu. Podupirat ćemo projekt Sveučilišnog kampusa i Studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku, graditi i rekonstruirati škole i dvorane u Metkoviću, Pločama, Blatu, Korčuli, Dubrovniku, Župi i Konavlima. Realizirat ćemo projekt Objedinjenog hitnog bolničkog prijema i Dnevne bolnice Dubrovnik i Metković, te rekonstruirati Kalos kao Centar zdravstvenog turizma, izgraditi Odjel za mentalno zdravlje i Centar za djecu s posebnim potrebama. Poduprijet ćemo daljnje iskapanje Narone, obnovu valobrana Kaše i uvrštavanje Korčule i Stona na popis UNESCO-a. Izgradit ćemo Centar za gospodarenje otpadom i time otkloniti prijetnju moguće ekološke katastrofe u našem turističkom području. Nastavit ćemo štititi interese županije od mogućih negativnih utjecaja projekta Gornji horizonti u BiH. I dalje ćemo pomagati posebnom potporom umirovljenike s najmanjim mirovinama, a za sve prvašiće ćemo kroz mjere demografske obnove osigurati besplatne udžbenike.

PROMO

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist