Hrvatska

NIKAD VIŠE PUTNIKA Gužva na nebu iznad Hrvatske

NIKAD VIŠE PUTNIKA Gužva na nebu iznad Hrvatske

Hrvatske zračne luke bilježe najviše putnika u povijesti, što potvrđuje i činjenica da je samo u srpnju prošlo gotovo milijun i pol putnika zračnim lukama Dubrovnik, Split, Zadar, Pula, Zagreb, Osijek, Rijeka, Brač te zračnim pristaništem Mali Lošinj.

Kako ističu iz Hrvatske gospodarske komore u prvih sedam mjeseci ove godine zabilježeno je ukupno oko 4,4 milijuna putnika ili 12,4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

-Najutjecajniji čimbenik porasta potražnje za proizvodom zračnog prometa jest BDP. Osim činjenice da je u većini EU država, odakle dolaze naši putnici, došlo do porasta BDP-a, a samim time i do kupovne moći stanovništva, možemo reći da su i brojni drugi čimbenici utjecali na povećanje zračnog prometa na hrvatskom nebu. Jedan je od njih i povećana turistička potražnja za hrvatskim ljetovalištima, kao posljedica smanjenih odlazaka na neka tradicionalna europska i sjevernoafrička odredišta poput Turske, Tunisa i Grčke radi nesigurnosti- izjavio je predsjednik Udruženja zračnog prometa pri HGK Tonči Peović.

Dodao je da su i avioprijevoznici dijelom smanjili prosječne cijene karata u zračnom prometu, što je, pak, posljedica smanjenja cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu. Dodatni čimbenik, koji je također utjecao na povećanje zračnog prometa u RH, je i skraćen boravak turista na pojedinim odredištima, otprilike dva do tri dana, upravo zahvaljujući internetskim rezervacijskim sustavima.

– Navedeni sustavi, uz korištenje niskotarifnog prijevoza, koji je inače značajno prisutan na hrvatskim međunarodnim aerodromima u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Zadru, Puli, Rijeci i Osijeku, omogućili su češću izmjenu turista u jednakim kapacitetima, što povećava promet putnika uz postojeće kapacitete – rekao je Peović.
Hrvatske zračne luke u prvih šest mjeseci ove odine, u odnosu na isto razdoblje lani bilježe porast broja putnika: Zagreb – 10,4% , Split – 25,41%, Dubrovnik – 16,46%, Pula – 34,15%, Zadar – 15,3% , Brač – 89,97%, Osijek – 7,85%, Rijeka – 7,46%.

Izvor: www.hgk.hr

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist