DuList IN

NIKAD BLIŽI DUBROVNIKU Istanbul – europska prijestolnica različitosti

NIKAD BLIŽI DUBROVNIKU Istanbul - europska prijestolnica različitosti

Ako još niste posjetili mjesto gdje se spajaju istok i zapad, prošlost i sadašnjost, vrijeme je da to i učinite.
Riječ je naravno o Istanbulu, jedinom gradu smještenom na dva kontinenta – Europi i Aziji, gradu bogatom kulturno-povijesnim znamenitostima koje i danas u svojim monumentalnim unutrašnjostima odišu spojem istoka i zapada, kršćanstva i islama. Grad od 16 ili 20 milijuna stanovnika (čuli smo obje brojke) živi 24 sata, a u to smo se uvjerili u trodnevnom posjetu u organizaciji Turkish Airlinesa i dubrovačke agencije Atlant Travel, koja će zajedno s ovim zrakoplovnim prijevoznikom i hotelom Rixos Pera Istanbul organzirati putovanja iz Dubrovnika u ovaj najveći i zapravo gospodarski i kulturni centar Turske.

Čim smo izašli iz istanbulske zračne luke Atatürk, shvatili smo kako ovaj velegrad nikad ne spava na što nas je podsjetio gradski promet zbog kojega smo mislili kako je podne, a ne ponoć. Bili smo smješteni u Vialand Palace hotelu, koji u svom sklopu ima sve što će nekima biti dovoljno za odmor – veliki trgovački centar, ali i zabavni park zbog kojega je ovaj hotel kao stvoren za obiteljski odmor. Boravak u Istanbulu, gradu u kojem se spajaju istočna i zapadna civilizacija, ne može biti potpun bez obilaska makar dijela brojnih kulturno-povijesnih znamenitosti, ali i šetnje gradskim ulicama na kojima možete osjetiti sve čari velegrada, uz buku uličnih prodavača, gustog prometa i raznih mirisa koji se šire iz mnogobrojnih kafića, restorana…
Simpatični turistički vodič Cem Balsun proveo nas je kroz nekoliko znamenitosti, za čiji nam je obilazak trebao cijeli dan, a znamo da smo zapravo ‘bacili’ oko na tek maleni dio onoga što skriva nekadašnja prijestolnica triju carstava – Rimskog, Bizantskog i Osmanskog.

NIKAD BLIŽI DUBROVNIKU Istanbul - europska prijestolnica različitosti

Bizantska i Željezna crkva
Prva postaja bila je crkva Chora, jedan od najljepših primjera bizantskih crkvi, koja svoju ljepotu krije u unutrašnjosti zbog brojnih očuvanih freski i mozaika. Zanimljivo je kako njen naziv zapravo označava njenu lokaciju, a znači ‘izvan zida’ budući da je prvotna građevina sagrađena u 4. stoljeću bila izvan zidina Konstantinopola. Iako se kasnije našla unutar gradskih bedema naziv je ostao nepromijenjen. U 16. stoljeću Chora je pretvorena u džamiju pa su njeni mozaici i freske prekriveni slojem gipsa. Sredinom prošlog stoljeća postaje muzej. Nakon sedam godina restauracije nedavno je svoja vrata za posjetitelje ponovno otvorila ‘Željezna’ crkva, odnosno bugarska crkva sv. Stefana stara 120 godina. Smještena na obali zaljeva Zlatni rog (Golden Horn) ova građevina jedinstvena je po tome što je cijela građena – od željeza. Kako nam je objasnio vodič, ‘satkana’ je od 500 tona željeza dopremljenog iz Austrije. Ako želite vidjeti impresivnu Sulejmaniju, graditeljsko djelo arhitekta Sinana, morate paziti da ne dođete u vrijeme molitve jer će vas dočekati zatvorena vrata sve dok molitva ne završi. Riječ je o građevini sagrađenoj 1557. godine u vrijeme sultana Sulejmana Veličanstvenog čija se grobnica nalazi u kompleksu džamije, a u njenoj blizini počiva i sultanova supruga Hurem (Hurram Sultan).

NIKAD BLIŽI DUBROVNIKU Istanbul - europska prijestolnica različitosti

Zapanjujuća Hagia Sophia
Iduća postaja je nezaobilazna Aja Sofija (Hagia Sophia) koju nikako ne smijete preskočiti tijekom posjeta Istanbulu. Po mnogočemu impresivna građevina nekad je bila krunidbena crkva bizantskih careva, a nakon osmanske okupacije i pada Carigrada 1453. godine prenamijenjena je u džamiju te su joj dodana četiri minareta. I ovdje su, kao i u slučaju crkve Chora, mozaici prekriveni, a 1935. godine Aja Sofija postaje muzej zahvaljujući Mustafi Kemalu Atatürku. U njemu se najbolje vidi suživot kršćanstva i islama. Sigurni smo kako su mnogi od vas čuli za Grand Bazaar (Kapali Carsi), jednu od najvećih i najstarijih natrkivenih tržnica na svijetu i nezaobilaznu točku na turističkoj karti ovog grada. Vjerujemo kako će svi oni koji kroče na ovo mjesto ostati zaslijepljeni blještavilom koje ‘vrtiši’ sa svih izloga. Ne mora vas brinuti jezična barijera – prodavači, ponekad i naporni u pokušajima da vas privuku upravo u svoju butigu, bez problema će se s vama sporazumjeti, a nikako ne zaboravite na cjenkanje – bez kojeg kupnja ovdje nije zamisliva. Za razliku od Grand Baazara koji je orijentiran na turiste, Egipatska tržnica ili tržnica začina mjesto je kupnje lokalnog stanovništva. Tu ćete pronaći brojne začine, čajeve i slatkiše, a ostat ćete opijeni mirisima koji se šire sa svakog štanda. Naši domaćini, čija je predstavnica

Sevcan Biçer, inače regionalna voditeljica prodaje dubrovačkog ureda Turkish Airlinesa, pratila našu grupu na ovom putovanju, potrudili su se pružiti nam i jedinstveni kulturni doživljaj. U Hodjapasha kulturnom centru, koji je nastao na mjestu nekadašnje turske kupelji, imali smo priliku vidjeti mistični ples derviša.

Gradi se treća zračna luka
Osim obilaska istanbulskih znamenitosti i uživanja u raznim turskim delicijama, obišli smo i centar za obuku pilota i kabinskog osoblja Turkish Airlinesa, u kojem se obučavaju piloti i posade zrakoplova ne samo domaćih već i međunarodnih zrakoplovnih kompanija. Naši domaćini pokazali su nam i simulator u kojemu je moguće simulirati uzlijetanje i slijetanje u svim uvjetima na sve svjetske zračne luke.

NIKAD BLIŽI DUBROVNIKU Istanbul - europska prijestolnica različitosti
Nakon toga u sjedištu ove zrakoplovne kompanije Muhammed Fatih Durmaz, zamjenik voditelja prodaje za istočnu Europu i regiju Balkana, iznio nam je impresivne brojke rasta kompanije koja sa svojih 11 podružnica zapošljava skoro 50 tisuća ljudi. Kako smo doznali njihov broj putnika raste tri puta brže od svjetskog prosjeka, a kompanija je šest godina zaredom proglašena najboljom zrakoplovnom komapanijom u Europi. Prema projekcijama, 2023. godine broj putnika trebao bi narasti na 120 milijuna, a prihod tvrtke iznositi 30 milijardi dolara s flotom od više od 500 zrakoplova. Zbog strateške pozicije ovog grada i rasta zračnog prometa krajem listopada ove godine trebala bi se otvoriti i treća istanbulska zračna luka, najveća na svijetu, s kapacitetom od 150 milijuna putnika. Pred polazak doma obišli smo Rixos Pera Istanbul Hotel u kojem će biti smješteni svi oni koji se odluče na četverodnevni aranžman Atlant Travela. Riječ je o hotelu sa 116 soba smještenih u tri hotelske zgrade kroz koje su nas proveli direktor Ersan Sahin, prodajna zastupnica Ayşe Danişan i glavni concierge Nuri Bilge. Hotel svojim gostima nudi smještaj u nekoliko luksuznih tipova soba. Svaka od tri zgrade ima svoju posebnost, različitu atmosferu i različitu kategoriju soba. Smješten je u samom centru grada, a predstavlja kombinaciju međunarodnih kultura i turske dobrodošlice. S osmog kata, iz restorana ‘puca’ predivan pogled na ovaj velegrad do kojega iz Dubrovnika stižete direktnim letom za nepuna dva sata.

NIKAD BLIŽI DUBROVNIKU Istanbul - europska prijestolnica različitosti

Aranžmani iz Dubrovnika
Dubrovčani koji žele posjetiti Istanbul mogu to učiniti i preko agencije Atlant Travel u suradnji s Turkish Airlinesom i hotelom Rixos Pera Istanbul. Aranžman za četiri dana u Istanbulu, uključuje povratne avio karte, tri noćenja u hotelu Rixos Pera te transfer od zračne luke do hotela i obratno. Cijena aranžmana po osobi je 2950 kuna, a za sobu s pogledom na Zlatni rog 3100 kuna.

Pročitajte još

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist

[FOTOGALERIJA] Sunčana nedjelja idealna za đir Gradom!

Dulist

[FOTOGALERIJA] Mladi Privatne gimnazije na maturalnoj večeri

Dulist