Zanimljivosti

NIJE SAMO OPUŠTAJUĆE Joga i meditacija liječe tijelo

NIJE SAMO OPUŠTAJUĆE Joga i meditacija liječe tijelo

Joga i meditacija poznate su po tome da djeluju opuštajuće, međutim, najnovija studija otkriva da bi ove tehnike mogle imati puno šire ljekovito djelovanje.

Meditacija, joga i druge tehnike koje oslobađaju svijest i poboljšavaju kondiciju, neutraliziraju štetne učinke stresa i sprečavaju brojne bolesti, prenosi portal Alternativa z Vas, koji dodaju kako rdovitim vježbama možete reprogramirati gene i poboljšati biokemijske procese u organizmu te tako spriječiti mnoge bolesti.

Joga i meditacija kao prevencija mnogih bolesti
Ova nova studija obuhvatila je i analizirala podatke 18 različitih znanstvenih radova. Na jednom mjestu prikupljeni su podaci dobiveni na uzorku od 846 ispitanika i njihovom analizom došlo se do važnih saznanja o zdravlju.
Duhovno-tjelesne tehnike poput joge, meditacije, Tai Chija, Qi gonga i vježbi disanja imaju snažan biološki utjecaj na čovjeka i njegovu genetsku strukturu. Rezultati su potvrdili pretpostavke da ove tehnike djeluju kao prevencija i da umanjuju mogućnost obolijevanja, pogotovo od upalnih stanja.

Joga i meditacija će ojačati imunitet, zaštititi od infekcija te ubrzati zacjeljivanje rana i ozljeda – tvrde autori studije. U današnje vrijeme kada je stres najčešći uzrok zdravstvenih tegoba, odgovor našeg tijela u obliku raznih upala može biti kroničan i tako snažno naškoditi fizičkom i mentalnom zdravlju.

Znanstvenici su zaključili da oni koji redovito prakticiraju duhovno-tjelesne vježbe imaju puno manje mogućnosti oboljeti od takvih bolesti.

Razlog je u tome što se kod njih stvara manje proteina koji potiču upale, a za proizvodnju tih proteina odgovorni su geni. Molekularna i genetska struktura koja djeluje na stvaranje štetnih stresnih proteina ovim je vježbama zaustavljena – objavili su znanstvenici. Okolina i način života mogu utjecati na to koji će se geni aktivirati, a koji ne. To ima utjecaja na smanjenje pojave bolesti, na dugovječnost, pa čak i na zdravlje budućih generacija s obzirom na to da se naš genetski kod prenosi potomcima.

Više pronađite ovdje.

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist