Hrvatska

NIJE IM DOVOLJNO Kujundžić najavio veći porez na mobitele

NIJE IM DOVOLJNO Kujundžić najavio veći porez na mobitele

Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je dizanje poreza na cigarete, alkohol, kockanje te mobitele, a sve kako bi se namaknule tri milijarde kuna za potrebe zdravstvenog sustava.

Kako je u razgovoru za Novi list otkrio Kujundžić, sve bi se objedinilo jednim porezom na luksuz.

-Četiri su ključna mjesta gdje bi se moglo doći do tri milijarde kuna, a da pritom ne ugrozimo standard građana. Štoviše, većina njih radi štetu za zdravlje. Govorim o cigaretama, alkoholu, žestokom piću s koncentracijom alkohola oko 40 posto, kocki i mobitelima. Stručnjaci su to detaljno razradili, kad se pomnoži potrošnja i broj dodatno naplaćenih kuna, došlo bi se do tri milijarde – kazao je.

-Ovo o čemu govorim najmanje je osjetljivo za standard. Hoću li kao pušač popušiti 20 cigareta ili 17, mislim da bitno neću trpjeti, kao ni ako umjesto tri popijem dvije čašice konjaka – istaknuo je ministar.

-Izračuni postoje, mislim da je to po kutiji cigareta ili boci alkohola iznos od nekoliko kuna, na telefonu 10 posto, i na kocki jedan određeni postotak – istaknuo je Kujundžić.

Kujundžić je također najavio kako se dopunsko zdravstveno osiguranje ‘neće dirati do daljnjega’, ali je u planu udvostručenje maksimalne participacije za bolničko liječenje te redukcija prava na zdravstvenu uslugu onima koji su napustili Hrvatsku te se zaposlili u inozemstvu.

Pročitajte još

Peđa Grbin: ‘Od danas više ne smijem govoriti da je Milanović kandidat SDP-a za premijera’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Milanović odmah mora podnijeti ostavku

Dulist

OPĆI SABOR HDZ-a Plenković u govoru hvalio Karamarka pa kritizirao Milanovića

Dulist