Aktualno

Neživotna rješenja treba mijenjati

Neživotna rješenja treba mijenjati

Predstavnici putničkih agencija još su jednom uputile javni apel za hitnom promjenom zakonskih odredbi koje se tiču prijevoza gostiju kombi i osobnim vozilima kada su u pitanju transferi i izleti.

Problem je u nedorečenoj zakonskoj regulativi, odnosno u činjenici što se pojedine odredbe Zakona o prijevozu u cestovnom prometi kolidiraju s odredbama Zakona o turističkoj djelatnosti. To sve dovodi do problema, koji je u Dubrovniku eskalirao lani kada su inspektori prometa zaustavljali kombi vozila, iz njih istjerivali goste te skidali registarske tablice.

Postojeće zakonsko rješenje agencijama je neživotno i mora se mijenjati.
Kako je istaknuo Stanko Ljubić, predsjednik Strukovne grupe putničkih agencija Županijske komore Dubrovnik, inspektori su lani u jedno danu skinuli 19 registracija i napisali jednaki broj prijava. Stoga su putničke agencije pokrenule inicijativu za izmjenom zakonskih odredbi.

– Problem transfera kombijem vuče se već nekoliko godina, a eskalirao je lani kada su inspektori prometa u jednom danu skinuli 19 pločica i napisali jednaki broj prijava, što je bilo dosta neugodno jer su goste izvlačili iz kombija – istaknuo je Stanko Ljubić, naglasivši kako su turističke agencije pokušale napraviti sve kako bi se postojeći zakon promijenio.

Problem je u tome što spomenuti zakon o prijevozu u cestovnom prometu propisuje da se turisti mogu prevoziti jedino autobusima, dok s druge strane zakon o turističkoj djelatnosti nije do kraja definirao pojam transfera, rekla je Marica Pulitika, stručna suradnica za turizam Županijske komore Dubrovnik.
Putničkim agencijama preostaje jedino jako lobiranje za promjenu zakona, a izmjene može pokrenuti
jedino ministar prometa.

– Ključ je u ministru prometa koje treba ozbiljno upozoriti kako bi dao nalog i iskontrolirao izmjene zakona – rekao je bivši državni tajnik za turizam Ivo Mujo.

Na današnjoj sjendici Strukovne grupe putničkih agencija razgovaralo se i o cijenama ulaznica za muzeje. Srećom, s gradonačelnikom je postignut dogovor da će cijene za ovu godinu ostati na razini 2011. godine, dok će se još raspravljati i razgovarati o gradonačelnikovom prijedlogu cijena za 2013. godinu.

Naime, gradonačelnik Andro Vlahušić i njegova gradska uprava smatraju da se ne može organizirano razgledati Grad, a da se ne kupi jedan od četiri ponuđena izletnička paketa. Kako je istaknuo Stanko Ljubić, predsjednik Strukovne grupe, agencije očekuju kako će imati 10 do 15 posto više gostiju koji će posjetiti Dubrovačke muzeje, odnosno samo Knežev dvor, dok većini ostali muzeji nius središte interesa.

– Gradonačelnik ne može shvatiti da naši partneri i gosti odlučuju gdje će se ići. Isto tako za dnevne posjetitelje vremenski nije moguće da idu u 4 muzeja – rekao je Ljubić, istaknuvši kako će se o cijenama za 2013. godinu nastaviti razgovarati s gradskom upravom.

– Želja da se 10 do 15 eura plaća po gostu ostat će samo želja – rekao je Ljubić. Dotaknulo se i teme nelojalne konkurencije i rada na crno. Takvih je ljudi, konstatirano je na sjednici, sve više.

Pročitajte još

Plenković: ‘Sutra ujutro krećemo s formiranjem većine’

Dulist

BRANKO BAČIĆ PROGLASIO POBJEDU Velika izlaznost nam je dala snažan legitimitet

Dulist

BOŽO LASIĆ: Konavle su i dalje plave!

Dulist