Aktualno

NEZAVISNI VIJEĆNICI VLADAJUĆIMA ‘Objavite sadržaj zahtjeva za arbitražu’

Maketa golfa

Nezavisni gradski vijećnici Matija Čale Mratović i Nenad Vekarić u priopćenju za medije osvrnuli su se na zahtjev za arbitražu koje su tvrtke Elitech B.V. i Razvoj Golf d.o.o. pokrenule protiv Republike Hrvatske.

‘Dana 6. rujna 2017 godine na web stranicama ICSID u Washingtonu, međunarodnog centra za investicijske sporove, objavljeno je da je zaprimljen zahtjev za arbitražu koje su tvrtke Elitech B.V. i Razvoj Golf d.o.o. pokrenule protiv Republike Hrvatske, u predmetu broj ARB/17/32, a odnosi se na investiciju Golf parka na Srđu.

Sama žalba koju su u ime tužitelja uputile pravne tvrtke iz Pariza i Beča još nije objavljena, kao ni početak arbitraže ni njena ukupna vrijednost. Iz više medijskih izvora saznajemo od predstavnika tvrtke Elitech i Razvoj golf da su se na arbitražu odlučili zbog kompletne blokade projekta od nadležnih javnopravnih tijela Republike Hrvatske. Sama potraživanja ili zahtjev za nadoknadu štete, navodno se kreće u visini od 500 milijuna eura ili 3,7 milijardi kuna.

Prevedimo to na jezik razumljiv svakom Dubrovčaninu: zahtjev za isplatu štete iznosi 86.000 kuna po svakom građaninu Dubrovnika ili 1.000 kuna po svakom stanovniku Hrvatske.

Tuženik je Republika Hrvatska, a ne grad Dubrovnik. Ukoliko se usvoji taj zahtjev i dođe do isplate štete taj novac će se isplatiti iz državnoga proračuna, a ne iz proračuna grada Dubrovnika. No račun će u konačnici opet platiti građani Dubrovnika.

Iskustva koja Republika Hrvatska ima s arbitražama pred međunarodnim sudovima nisu ohrabrujuća. Sjetimo se samo zadnje dvije međunarodne arbitraže: Piranski zaljev, MOL. Obje smo izgubili. Građani Dubrovnika mogu biti s pravom zabrinuti za mogući ishod arbitraže i direktnu financijsku štetu koju bi sami morali platiti iz svojih džepova.

Dosad nismo vidjeli ili pročitali službeni stav Vlade Republike Hrvatske i njenih ministarstava na predmetnu tužbu što je s obzirom na visinu odštetnoga zahtjeva neodgovorno. Pročitali smo izjave dubrovačkih čelnika, župana Dobroslavića i gradonačelnika Frankovića, koji osuđuju arbitražni zahtjev i proglašavaju ga pritiskom na službene institucije. Njihove izjave, međutim, ne rješavaju problem i ne olakšavaju situaciju građanima Dubrovnika i Hrvatske. Dok god nam nije dostupna cjelovita informacija o sadržaju arbitraže, možemo samo nagađati.

Zato kao gradski vijećnici tražimo da se na prvu sljedeću sjednicu Gradskoga vijeća Grada Dubrovnika stavi točka o tužbi tvrtke Golf razvoj protiv Republike Hrvatske i da se sadržaj tužbenog zahtjeva učini javnim svim gradskim vijećnicima i cjelokupnoj dubrovačkoj i hrvatskoj javnosti.

Prema našim saznanjima Grad Dubrovnik i njegova tijela nisu načinili nijedan propust u projektu razvoja golf parka na Srđu. Međutim dok nam sadržaj arbitraže nije poznat ne želimo odgovornost prebacivati na druge. Tražimo punu informaciju. Tražimo i raspravu o međusobnim obavezama koje proizlaze iz ugovora grada Dubrovnika i tvrtke Golf razvoj potpisanih 2009. godine. Što je s koncesijom za tvrđavu Imperial i njenom obnovom? Kada se može očekivati početak radova na Muzeju Domovinskoga rata na s braniteljskim udrugama usuglašenoj lokaciji.

Nezavisni vijećnici

Matija Čale Mratović, Nenad Vekarić

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist