Grad

NEZADOVOLJNI Evo što dubrovački ugostitelji misle o rastu PDV-a

NEZADOVOLJNI Evo što dubrovački ugostitelji misle o rastu PDV-a

Strukovna grupa ugostiteljskih djelatnosti HGK – ŽK Dubrovnik i Ceh ugostitelja pri Obrtničkoj komori Dubrovačko – neretvanske županije održali su u srijedu zajedničku sjednicu na kojoj su donijeli zaključke o bitnim problemima koji ih tište.

Smatraju kako će Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost imati izrazito negativan utjecaj na investicije, daljnji razvoj i konkurentnost ugostiteljskog sektora. Ističu kako je današnja stopa PDV-a od 13 posto na usluge smještaja i ugostiteljstva već viša od konkurentskih zemalja Mediterana.

-Primjerice u Španjolskoj i Italiji stopa PDV-a na ugostiteljstvo je 10 posto, a u Turskoj 8 posto, dok Grčka na svojim otocima ima i dodatno snižene stope PDV-a, među kojima je najniža 4 posto. Malta koja nam postaje sve ozbiljniji konkurent za usluge jedinstvenog proizvoda smještaja i hrane, koje su unaprijed rezervirane, ima jedinstvenu stopu PDV-a od samo 5 posto. Obzirom da turistička potražnja u Hrvatskoj dominantno dolazi s internacionalnog tržišta, važno je stvoriti slične uvjete poslovanja koji će omogućiti cjenovnu konkurentnost hrvatskog turizma na turističkom tržištu – smatraju ugostitelji.

-Broj zaposlenih u ugostiteljskoj djelatnosti Dubrovačko-neretvanske županije od 2013. godine, kada je smanjena stopa PDV, raste iz godine u godinu u dvoznamenkastom broju, a najveći porast kod trgovačkih društava od 16,6 posto ostvaren je u 2015. godini u odnosu na godinu prije. Više od dvije trećine (72,3 posto) dobiti poslovanja u 2015.godini, ugostitelji su reinvestirali. Investicije u ugostiteljskoj djelatnosti u dugotrajnu imovinu u 2015. godine su iznosile preko 40 milijuna kuna što je višestruko nego prethodnih godina. Svijest o podizanju kvalitete itekako je prisutna na ovom području. Intenzitet ulaganja je naročito povećan posljednje tri godine što je zasigurno posljedica i smanjenja stope PDV-a na ugostiteljske usluge – kažu ugostitelji.

Ističu kako je udio broja ugostiteljskih trgovačkih društava Županije u ukupnom broju Republike Hrvatske nepunih 5 posto, udio u broju zaposlenih 5,8 posto, dok je udio investicija županijskih ugostitelja u ukupnim investicijama u ugostiteljstvu Hrvatske čak 14 posto.

-Ugostiteljska djelatnost je radno intenzivna s niskim profitnim stopama i predloženo povećanje stope ugrožava profitabilno poslovanje. Imat će negativan utjecaj na cijeli sektor koji će morati optimizirati poslovanje te uštede tražiti prvenstveno u investicijama, zapošljavanju i na rastu plaća djelatnika. Stav ugostitelja je da stopa PDV-a na turizam i ugostiteljstvo ostane nepromijenjena, ako se već ne može smanjiti kao što je predviđeno Strategijom razvoja turizma RH. Ukoliko se Zakon o porezu na dodanu vrijednost usvoji u predloženom obliku svi prisutni su suglasni da će se poduzeti određene akcije u koordinaciji s ostalim hrvatskim ugostiteljima. Isto tako predstavnici ugostitelja apeliraju na gradske strukture da se prilikom razgovora o novom Planu upravljanja javnim površinama odnose prema ugostiteljima kao majka, a ne kao maćeha – zaključuju ugostitelji.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist