Grad

NESTAŠICA Ljekarne bez cjepiva za tetanus

NESTAŠICA Ljekarne bez cjepiva za tetanus

Cjepiva za tetanus nema u Dubrovniku. Ne može se kupiti, jer jednostavno posljednjih mjesec dana Ljekarne Dubrovnik nisu u mogućnosti naručiti ga preko veledrogerija, što je jedini način narudžbe.

Dok je Imunološki zavod kao takav postojao, moglo se ići direktno u narudžbu preko njih, no zbog situacije u kojoj se ova institucija nalazi, ne može se doći do tzv. antitetanusnog cjepiva, samim time se ne može omogućiti snabdijevanje dok Ministarstvo zdravstva, te druge regulative ne osiguraju uvoz cjepiva.

– Radi se o uvoznom cjepivu kojeg trenutno nema na tržištu. Nije ga bila dostatna količina za naše potrebe i dokad će to trajati, zasad nemamo informacija – ističe za DuList ravnateljica Ljekarni Dubrovnik Marija Bagović Lučić.

Inače, cjepivo za tetanus ne možete primiti na Hitnom prijemu, odnosno, ako osoba koja sumnja da se zarazila tetanusom dođe na Hitnu pomoć, šalje se u ljekarnu po cjepivo.

Neslužbena informacija od veledrogerija jest kako će cjepivo stići do kraja rujna, međutim do zaključenja broja cjepivo nije stiglo u ljekarne!

Činjenica je da se kroz ovo vrijeme nije moglo naručiti cjepivo, a Hitna pomoć je slala pacijente kupiti isto u ljekarne da bi se moglo cijepiti. Potvrdilo nam je to i dvoje anonimnih sugovornika koji su se uputili po cjepivo tragom ozljede, odnosno uboda čavla.

Nema alternative

Hrvatsko cjepivo od Imunološkog zavoda se moglo nabaviti po puno jeftinijim cijenama, nego današnje uvozno. Logično je, ne možemo komparirati, jer našeg, od Imunološkog, nema već duže vrijeme.

– Prije proteklih mjesec dana, dok smo mogli naučiti, ‘pokupili’ smo i zadnje zalihe antitetanusnog cijepiva zbog obaveznih dežurstava. Pokušali smo što je moguće manje istraumatizirati ovo razdoblje. Rečeno nam je da će cjepivo doći do kraja rujna, no informacije kojima raspolažemo jesu kako ono još nije stiglo. Što se tiče naših mogućnosti nabave, ona ide isključivo preko veledrogerija jer više nemamo Imunološki zavod koji je to proizvodio i omogućavao dosta pristupačniju nabavu, kako pakiranjem, tako i cijenama – ističe Bagović Lučić.

Postavimo za kraj jednu hipotetsku situaciju: zamislite stranca, posjetitelja Dubrovnika, koji se u noći (ili preko vikenda) uputi s Hitne pomoći u dežurnu ljekarnu, upućen da tamo može kupiti cjepivo jer je, na primjer, rasjekao nogu. I što mu odgovoriti?
mnj

Pročitajte još

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist