Aktualno

NESREĐENO VLASNIŠTVO Živite li u zgradi s ‘čistim’ papirima?

NESREĐENO VLASNIŠTVO Živite li u zgradi s 'čistim' papirima?

Brojni vlasnici stanova u dubrovačkim stambenim zgradama još su daleko od stvarnog vlasništva nad svojim nekretninama.

Naime, brojne stambene zgrade tek trebaju srediti vlasništvo nad zemljištem koje im sukladno zakonskim propisima pripada, a sve kako bi se se utvrdilo koliko pojedini vlasnik stana ima suvlasništva u zajedničkoj čestici zemlje. Riječ je o procesu kojim se zemljišnik i katastar trebaju uskladiti sa stvarnim stanjem na terenu. Danas, naime, imamo situacije u kojima je neka zgrada izgrađena, primjerice, na dvije, ili pet različitih čestica zemlje, ili pak na dijelu tuđe čestice zemlje.

Stoga je nužno krenuti u postupak kojim će se odrediti koliko zemljišta pripada određenoj zgradi kako bi se vlasništvo nad tom istom zemljom moglo podijeliti među svim suvlasnicima stanova. Potrebno je, dakle, izvršiti i parcelaciju i elaborat o etažiranju, te sve skupa ucrtati u katastar i zemljišnik. Tek tada vlasnik nekog stana u zgradi može reći kako ima 1/1 vlasništvo nad stanom te primjerice 1/16 vlasništva nad zemljištem koje pripada zgradi.

Tek pokoja zgrada je vlasnički ‘čista’
Vlasništvo u Dubrovniku riješile su stambene zgrade u Dalmatinskoj ulici na kućnim brojevima 41 i 43, zgrade na Batali su u procesu rješavanja, baš kao i nedavno legalizirane zgrade naselja Naš dom u Mokošici. Pa iako neki stanari Našeg doma smatraju kako su legalizacijom riješili i pitanje vlasništva, to baš i nije tako. Naime, nakon provedene legalizacije, koja zapravo predstavlja tek snimak postojećeg stanja, i koja utvrđuje da je neka građevina legalna, potrebno je izvršiti postupak kojim će se utvrditi koliko zemljišta pripada svakoj pojedinoj zgradi, a samim tim i pojedinom vlasniku stana.

Postupkom legalizacije dobije se zapravo rješenje o izvedenom stanju, no to je tek prvi dokument s kojim se dalje kreće u rješavanje vlasništva. Vlasništvo je sad podijeljeno na česticu zgrade, s tim da će se institut čestice zgrade brisati, te je stoga nužno odrediti koja i kolika čestica zemljišta pripada svakoj pojedinoj zgradi.

Cijeli tekst potražite u tiskanom izdanju DuLista.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist