Aktualno

“Neretvi prijeti najveći ekocid na Mediteranu”

"Neretvi prijeti najveći ekocid na Mediteranu"

Donedavni ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša Republike Hrvatske Mario Šiljeg uputio je javnosti priopćenje vezano za projekt Gornji Horizonti.

Šiljeg tvrdi kako dolini Neretve prijeti "potencijalno najveći ekocid na Mediteranu".

– Dok se hrvatska javnost intenzivno bavi imenovanjem direktorice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u našem neposrednom susjedstvu, Istočnoj Hercegovini, ubrzano se pristupa realizaciji druge faze, za dolinu Neretve pogubnog projekta: Gornji Horizonti. Potencijalno najveći ekocid na Mediteranu u novijoj povijesti uključuje izgradnju triju hidroelektrana, HE Dabar (snage 160 MW), HE Nevesinje (61 MW) i Bileća (30 MW) na teritoriju današnje takozvane Republike Srpske – piše Šiljeg.

Ističe kako je taj "nakaradni projekt osmišljen 1976. godine u Beogradu i promoviran u Sarajevu, a da tadašnje hrvatsko partijsko rukovodstvo nije imalo ili nije htjelo imati primjedbi".
Četiri desetljeća kasnije njegovo provođenje će, mišljenja je Šiljeg, izravno ugroziti dolinu Neretve i tisuće hektara plodnih nasada u njoj. Razlog tome je što naši susjedni za hidroenergetska postrojenja nemaju dovoljno vode.

– Njihov slijev Trebišnjice nije im dostatan, pa su se dosjetili uzeti koliko im treba iz slijeva rijeke Neretve – ističe dalje u priopćenju, navevši kako je realizirana prvu fazu projekta, koja predstavlja izgradnja tunelsko-kanalskih kompleksa kojima će transportirati vode manjih rijeka što se prirodno ulijevaju u Neretvu, u svoje novosagrađene akumulacije.

– Niti jedan ozbiljan i dobronamjeran znanstvenik ili inženjer ne može poreći da je izravna posljedica tog ekocida već danas smanjenje hidropotencijala Neretve, i prodor slane morske vode u njeno korito. Građani Metkovića i susjednih naselja već godinama su osuđeni na manjak kvalitetne vode za piće sa izvorišta Doljani, a kulminacija se dogodila prošlog ljeta, kada je salinitet vode u vodoopskrbnoj mreži toliko narastao, da se njome mogla jedino kuhati juha i to bez dodavanja soli i Vegete.

Još je veći problem u donjem slijevu rijeke gdje polako zbog navodnjavanja poluslanom, odnosno boćatom vodom Neretve, odumiru nasadi mandarina i drugih specifičnih kultura – naglašava Šiljeg. I dok se, kako navodi u priopćenju ekološka svijest Hrvata u zadnja dva tjedna svodi na 'razglabanje' o aferi imenovanja direktorice Fonda za zaštitu okoliša, a ministrica Holy zbog svojih 'nes(p)retnih izjava troši energiju na jalovu obranu od napada interesnih skupina kojima nije po volji', u Istočnoj Hercegovini se grupiraju bageri i teška mehanizacija.

– Istinskim zaljubljenicima u dolinu Neretve, ostaje jedino da još neko vrijeme, ili u najboljem slučaju koje desetljeće, uživaju u njenim nestvarnim prizorima i za Mediteran, jedinstvenoj ljepoti – zaključio je u priopćenju dr. sc. Mario Šiljeg.
 

Pročitajte još

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist