DuList IN

Nenova ‘Nesanica’ u konkurenciji Filmske revije mladeži

Neno Barović Nesanica

Film ‘Nesanica’, mladog autora, sedamnaestogodišnjeg učenika Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik Nena Barovića iz Muškog učeničkog doma u Dubrovniku, ušao je u konkurenciju 20. Filmske revije mladeži u Karlovcu.

Povodom uspjeha cijele ekipe filma ‘Nesanica’, ekipa Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala napravila je intervju s mladim i talentiranim filmašem i na taj način predstavila autora.

Razgovor pročitajte u nastavku:

Sedamnaestogodišnji Neno Barović, učenik Turističke škole u Dubrovniku, sa svojim prijateljima iz dubrovačkog Muškog učeničkog doma, napravio je šestominutni dokumentarni film ‘On’, koji je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film na prošlogodišnjoj Filmskoj reviji mladeži. Nenov talent je prepoznat, a novi filmski uradak, pod nazivom ‘Nesanica’, ušao je u ovogodišnju konkurenciju 20. Filmske revije mladeži, koja se održava u Karlovcu od 23. do 27. lipnja. Za njegov interes prema filmu i audiovizaualnim sadržajima zaslužna je multimedijalna sekcija Muškog učeničkog doma Dubrovnik i voditelj Miro Bronzić.

Zašto si se počeo baviti snimanjem dokumentarnih filmova?
Mentor Miro Bronzić stavio je oglas za multimedijalnu sekciju u naš Muški učenički dom i odmah sam se prijavio jer me oduvijek zanimala fotografija, ali evo, na kraju sam postao redatelj. Mentor me potaknuo da svoju kreativnost najbolje usmjerim i pokazao mi je zapravo što znači i koliko vrijedi snimati filmove. Okupili smo manju ekipu i odabrali temu i tako su nastala dva dokumentarna filma.

Koliko je dugo trajao proces odabira teme filma ‘Nesanica’?
Zapravo poprilično dugo. Sama pretprodukcija, istraživanje i odabir teme je trajao skoro tri mjeseca. Teme pronalazimo u ljudima i mjestima koji su nam bliski i stvarima koje su dio naše svakidašnjice. Tako se u ‘Nesanici’ radi o protagonistu kojeg muči insomnia i zapravo na neki način propada. Bitan je konsenzus, odnosno da se cijela ekipa dogovori oko teme koju ćemo obrađivati.

Imaš li još neke ideje ili teme koje bi volio razvijati?
Svjestan sam da je u kreiranju filma potreban cijeli tim koji će imati isti cilj i koji će temu moći oblikovati u krajni proizvod. Zato nekada moje teme ne prođu, ali imam brojne ideje koje tek želim istražiti. Jedna od njih je i pitanje školstva, kako je to bilo nekada i kako su se učenici odnosili prema svojim profesorima prije, a kako je to danas.

Što se tiče tvog prošlog, nagrađenog filma ‘On’, možeš li nam reći koja je ideja filma, a koja je tema?
Ideja filma u suštini je kritički osvrt na situaciju koja se događala u svim porama i segmentima društva za vrijeme kada smo mi u biti stvarali priču za sam film, a radi se o definiciji braka u Ustavu RH. Tema filma je život jednog običnog, ali s druge strane, potpuno neobičnog mladića koji se pokušava snaći i pronaći u toj situaciji.

Koliko je trajao proces nastanka filma ‘On’ i jeste li naišli na neke probleme tijekom snimanja?
Zanimljivo je da smo samu ideju u početku razvijali kao ideju za igrani film. Već smo imali gotovo cijeli scenarij te kad smo došli do audicije, odnosno podjele uloga, u zadnji tren smo zaključili da, obzirom na glumce amatere, naša priča neće biti dovoljno snažna i uvjerljiva. Tada smo se odučili prebaciti u dokumentarnu formu i napraviti tzv. „fiction documentary“. Zbog toga se sve malo odužilo pa nam je do samog snimanja sve skupa bilo potrebno oko tri mjeseca. Samo snimanje i montažu obavili smo kroz nekih dvadesetak dana, a tokom procesa nismo nailazili na značajnije probleme.

S obzirom na to da ste se odlučili na ‘fiction documentary’, koja je, prema tebi, najbitnija razlika između dokumentarnog i igranog filma?

Za dokumentarce smo se odlučili jer smo zaključili da ćemo tako lakše i ozbiljnije prenijeti svoju ideju i poruku na gledatelja. To smatram iznimno važnim jer ovaj film, kao i film ‘Nesanica’, bi trebao imati snažnu poruku. Najbitnija razlika između dokumentarca i igranog filma je naravno u tome da igrani film više počiva na fikciji dok dokumentarna forma se više bavi nekim činjeničnim stanjima. Dobra misao za izradu dokumentarca koju sam negdje pročitao je da gledatelju treba predočiti nešto što bez nas ne bi znao ili o čemu ne bi razmišljao.

Koje su tvoje daljnje ambicije vezane za film?
I dalje se aktivno bavim filmom i videom u multimedijalnoj sekciji Muškog učeničkog doma Dubrovnik, a osim toga mislim da ću na nekoj neprofesijskoj razini nastaviti snimati čitav život.

Koja su tvoja očekivanja od 20. Filmske revije mladeži?
Kako će film ‘Nesanica’ imati svoju premijeru na reviji, jedva čekam čuti reakcije publike u Karlovcu. Također, mislim da ću na reviji, kao i prošle godine, naučiti nove stvari i družiti se s ljudima koji imaju iste ambicije kao i ja i pritom se odlično zabaviti.

Pročitajte još

KREATIVNI PRAZNICI U LUŽI Radionica crtanja likova iz crtića na najmlađe!

Dulist

GASTRO MARE Chef Bjelko donosi svoj recept za pečenog kokota

Dulist

[FOTO] OVO JE BAŠ SUPER Pogledajte kako izgledaju konavoski i župski ‘Čovječe ne ljuti se’

Dulist