Aktualno

Nenad Vekarić postao treći dubrovački akademik

Nenad Vekarić postao treći dubrovački akademik

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) od sinoć ima 36 novih članova – 18 redovitih članova, osam dopisnih članova i deset članova suradnika koje su hrvatski akademici tajnim glasanjem izabrali na izbornoj skupštini na kojoj su potvrdili i reizbor četiri člana suradnika.

Među 18 redovitih članova je i Upravitelj Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku Nenad Vekarić koji je izabran za redovitog člana u Razredu za društvene znanosti. Vekarić je dobio 78 glasova, a uz njega u taj razred izabreni su Gordan Družić koji je dobio 76 glasova, i Davor Krapac sa 66 glasova

Nenad Vekarić, inače i dubrovački gradski vijećnik, završio je Pravni fakultet u Zagrebu 1980. Magistrirao je 1987. godine na Filozofskom fakultetu u Zadru obranivši rad pod naslovom “Zemljišna knjiga Stona i Rata iz 1393/6. godine kao izvor za proučavanje peljeških naselja u 14. stoljeću”. Na istom je fakultetu doktorirao 1991. s temom "Migracije na poluotok Pelješac (1333-1918)”. Od 1984. radi u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, a od 1987. je njegov upravitelj. Dobitnik je nagrade Grada Dubrovnika za 1989. godinu i to za knjigu „Pelješka naselja u 14. stoljeću“, nagrade Županije Dubrovačko-Neretvanske za 1997. godinu za knjige „Pelješki rodovi i Falsifikat o podrijetlu konavoskih rodova“, nagrade Slobodne Dalmacije za znanstvene knjigu godine 2004. zajedno s Vladimirom Stipetićem za knjigu „Povijesna demografija u Hrvatskoj“ i nagrade HAZU za humanističke znanosti 2006. godine zajedno sa Stjepanom Ćosićem za knjigu „Dubrovačka vlastela između roda i države.
 

U Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti novi akademici su Andrej Dujella (97 glasova), Vitomir Šunjić (88 glasova) i Dario Vretenar (82 glasa).
Razred za prirodne znanosti od večeras ima jednu novu akademkinju – Ivanu Weygand Đurašević koja je dobila 93 glasa i trojicu novih akademika Vladimira Bermaneca (93 glasa), Mladena Juračića (87 glasova) i Igora Anića (70 glasova). Novi akademici u Razredu za medicinske znanosti su Josip Madić (94 glasa) i Davor Miličić (80 glasova), a u Razredu za filološke znanosti Goran Filipi (95 glasova) i Ranko Matasović (93 glasa).
Razred za književnost ima trojicu novih akademika a to su Viktor Žmegač koji je dobio 90 glasova, Boris Senker 93 glasa i Zoran Kravar 77 glasova, a Razred za glazbenu umjetnost i muzikologiju jednoga novog akademika – Stanislava Tuksara koji je dobio 94 glasa.
Akademici su s velikim brojem glasova – u rasponu od 97 do 100 glasova izabrali osam novih dopisnih članova. To su Mladen Bestvina, Stevo Julius, Lojze Lebič, Ante Munjiza, Marko Mušič, Svante Pääbo, Mario Suško i Ignacij Voje.
Izabrani su i novi članovi suradnici – Nenad Moačanin u Razreda za društvene znanosti, u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Tomislav Cvitaš, u Razredu za medicinske znanosti Željko Cvetnić, Mirna Šitum i Alemka Markotić, u Razredu za filološke znanosti Silvana Vranić i Darija Gabrić-Bagarić. Novi članovi suradnici Razreda za likovne umjetnosti su Kuzma Kovačić i Kažimir Hraste, a u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju novi član suradnik je Berislav Šipuš.
Za člana suradnika ponovno je izabrana Ljerka Schiffler u Razredu za društvene znanosti, Josip Balabanić u Razredu za prirodne znanosti, Ante Simonić u Razredu za medicinske znanosti te Josip Sečen u Razredu za tehničke znanosti.

Pročitajte još

Plenković: ‘Sutra ujutro krećemo s formiranjem većine’

Dulist

BRANKO BAČIĆ PROGLASIO POBJEDU Velika izlaznost nam je dala snažan legitimitet

Dulist

BOŽO LASIĆ: Konavle su i dalje plave!

Dulist