Aktualno

Nema zakonskih uvjeta za štrajk

Nema zakonskih uvjeta za štrajk

Direktor Libertasa Đuro Deranja,  kazao je za duList kako nema zakonskih uvjeta za štrajk, koji je najavljen od strane  sindikalne podružnice, jer ne stoji razlog koji se navodi:  

-Sindikat u najavi štrajka navodi prekid Kolektivnog ugovora što je potpuno neistinito. Raskinut je kolektivni ugovor i Protokol o načinu vođenja pregovora poštujući zakonsku proceduru. Poslodavac je u proteklom višemjesečnom, bezuspješnom pregovaranju učinio maksimalne napore i pristajao na mnoge kompromise kako bi se zaključio novi Kolektivni ugovor povoljniji za zaposlenike . No članovi sindikalnog pregovaračkog odbora su bili isključivi u svojim zahtjevima te su učinili sve da dođe do prekida pregovora. Kulminacija njihovih isključivih i nezakonskih stavova bio je zahtjev da nije potreban novi ustroj Društva i Sistematizacija mada smo po Zakonu o radu bili dužni to odavno učiniti. Ne žele bilo kakve promjene, jer im odgovara nered, ne prihvaćaju ni povećanje plaća, koje su predviđene za najbrojniju radnu skupinu, vozače – pojasnio je Deranja naglasivši kako su "zahvaljujući ogromnim izdavanjima Grada Dubrovnika ispoštovali sva prava svojih radnika utemeljena na Zakonu o radu i Kolektivnom ugovoru".

-Sindikat želi pregovore radi pregovora, jer jedna uska grupa, na taj način pokušava među zaposlenicima stvoriti sliku njihova osobnog značaja, glumeći paralelnu Upravu što je suprotno Zakonu – zaključuje direktor Deranja.

Na pitanje da nam komentira prozivanje gradonačelnika Vlahušića da iza štrajka stoje županijski i konavoski HDZ, direktor Deranja odgovara:

–  Libertas je ekonomsko pitanje i ovdje treba odvojit politiku. Mi smo trgovačko društvo i ovo je prije svega ekonomsko pitanje, a ne političko pitanje. Nama je bitno ostvariti dovoljan prihod kako bi mogli izvršavati svoju djelatnost. – zaključuje Deranja.

Što se tiče namjere novog zaduživanja Libertasa kod Europske banke za obnovu i razvoja Deranja dodaje kako se radi o novom kreditnom zaduženju od 7,5 milijuna eura, kojim se planirani u roku od 10 godina osigurati novi vozni park sa 60 novih autobusa.

-Libertas sada ima samo 16 klimatiziranih autobusa. Želimo održati nivo starosti. Ovim kreditnim zaduženjem Dubrovnik bi imao mladi vozni park. To je pristup o kojem se razmišlja-naglašava Deranja.

Sada slijedi upućivanje pisma namjere te pokretanje postupka ugovaranja novog financijskog aranžmana koji će Libertasu osigurati prosperitetno i uspješno poslovanje.
 

Pročitajte još

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović