Zanimljivosti

NEMA STRAHA OD ZIME Ove namirnice uspješno će vas ugrijati

NEMA STRAHA OD ZIME Ove namirnice uspješno će vas ugrijati

Zimi organizam nastoji očuvati toplinu tijela u čemu mu pomaže sloj masnog tkiva koje je odličan termoregulator koji se spori grije, ali dobro zadržava temperature unutar tijela.

Hladno vam je? Dani pred nama bit će još i hladniji! Iako svako tijelo ima sloj masnog tkiva koje je odličan termoregulator, no ipak, vrijedi se dodatno ugrijati!

U tome će vam dobro pomoći hrana i začini. Naime, kako piše Ordinacija.hr, hranom se potiče termenogeneza putem određenih aktivnih molekula u samoj hrani koji djeluju na ubrzanje metabolizma, poput chili papričice ili đumbira. Ta ista hrana i začini djeluju i na pospješenje probave kako bi se upravo u hladnije dane moglo bolje probavati ‘teška’ hrana koja donosi kalorije i zalihe masnoća u organizmu.

Ovo su samo neke od namirnica koje će vam pomoći ugrijati tijelo:

Đumbir
Ljutkastim okusom pospješuje lučenje probavnih sokova u želucu, dijeluje na poboljšanu apsorpciju i ubrzava metabolizam. Stavljanjem u hranu, prilikom pripreme jela /pirjanja/ pomaže boljoj probavi hrane te osjećaju topline u želucu te kasnije u čitavom tijelu. Đumbir bađ kao i papar, utječu na bolju cirkulaciju u tijelu što dobrinosi zagrijavanu organizam.

Luk i češnjak
Luk je povrće bogato kvercetinom, a češnjak alicinom, snažnim antioksidansima I zaštitnim tvarima za naš organizam. Oboje ljutog okusa, koji u pirjanu paprika I sladak okus. Primjerice ljuti okus luka tijekom pirjanja prelazi u sladak okus. Svojstva grijanja organizma potječu od djelovanja u probavi, gdje utječu na lučenje enzima i drugih probavnih sokova, kao i na djelovanje u stanicama čiji metabolizam aktiviraju. Ipak češnjak snižava krvni tlak, što posljedično kod osoba sa lišom perfirenom cirkulacijom I nižim krvnim tlakom može dugoročno prouzročiti pojavu hladnoće u ekstreminitetima. Tada se kombinira u jelima sa đumbirom.
Iako navedeni začini griju organizam, u manjoj mjeri preporučuju se i ljeti kako bi se potakla probava.

Indijski oraščići i orasi
Bogati masnoćama, posebno nezasićenim masnih kieslinama potrebnim za zdravlje staničnih membrane, srca, krvnih žila, mozga indijski oraščići I orasi zagrijavaju organizam. Svi orašasti plodovi imaju tendenciju zagrijavanja organizma, zbog čeka tijekom ljeta mogu čak prouzročiti jači osjećaj vrućine u tijelu u nekih pojedinaca.

Heljda
Pomalo zaboravljenja žitarica iako jedna od najstrarijih žitarica našeg podneblja. Pram ayurvedi zagrijava organizam, uzrokuje lučenje probavnih sokova u tankom crijevu te pomaže pražnjenju crijeva. Često se jede sa lukom ili porilukom sa malo soli i papra koji dodatno griju oragnizam.

Limun
Toli čaj s limunom idealan je način konzumacije limuna zimi za grijanje organizma. Toplina iz čaja, dodatno med i sok limuna ima funkciju grijanja organizma. Iako se limunom u manjim količinama dodanim u hladne napitke ljeti oragnizam može I rashalditi, zimi u ovoj kombinaciji totiče rad organizma, lučenje kiseline u želucu.

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist