Vaše vijesti

Nema bolje marende od tripica!

Nema bolje marende od tripica!

Čini mi posebnu čast i iznimno zadovoljstvo izvijestiti Vas da Društvo „DOTOK“ organizira tripice u OPG Diklić u Močićima, 17. svibnja, četvrtak /Spasovo/ u 19:30 sati.

Tom prigodom, iako sa zakašnjenjem iz objektivnih razloga, održati ćemo i Skupštinu „DOTOK“-a  a sve povodom obilježavanja četvrte godišnjice od osnutka Društva na ovim prostorima. Između ostaloga biti će i izbor-reizbor novoga-staroga vodstva. Kroz minulo razdoblje uspjeli smo obnoviti i otrgnuti zaboravu ovo staro siromaško jelo, kada se spremalo uglavnom na lešo, i danas imamo zavidan broj članova koji su registrirani, a odavno smo prešli s članstvom geografsku granicu Općine Konavle, kako je istaknuto u samom nazivu Društva.

Kako spomenuh tripice ili po naški lapatke lešo, kao jelo siromaha, tako ću i dodati nešto na tu temu.
Ništa ljepše od lešo junećih tripica!!!

Lešo?!? To vam je ono – ubacite tripice u vodu, stavite ih na vatru (kuhalo, ili što god…), ako hoćete dodate povrća i kuhate dok se ne skuhaju. E sad-bitno je da ne jedete juhu, jerbo zna biti malo «jača». «Čuje se» – rekli bi oni koji ne vole lapatke … Jedete tripice samo tako – skuhane! Izvadite ih na dasku ili siniju i posolite (najbolje krupna sol) tako da ih iz «malo daljeg» gađate soli. Potom – uzeti pantaruo, nož i «zubalo» i navaliti. Neusporediv je doživljaj tako u usta staviti malo veći komad lešo tripica, uvaliti ga u kut usne šupljine i lagano ga duuugo žvakati tako da se «sok» lagano cijedi niz ždrijelo. Mmmm… kakav doživljaj. Još ako onaj tko je čistio tripice nije bio baš revan… I još ako nisu do kraja skuhane, da se malo «otimju»… Neprijatelji tripica znaju reći za onoga tko čisti tripice da nije očistio tripice od «onoga» nego «ono» od tripica… ali to su mali ljubomorci jer vide kako slasno uživamo mi – koje tu i tamo kakva grudica neće smesti…

Ima ljudi koji će tripice i pojesti, ali dok se kuhaju smeta im «smrad» !!! SMRAD? Ona simfonija esencijalnog kulinarskog mirisa koja dugo prije nego će tripice biti gotove mami tripicoljupce i označava skoru gozbu u nemjerljivim užicima.

Te užitke i naše dugove prema inozemstvu – TKO TO MORE PLATIT !?!?

Sve u svemu – tripice kao nekadašnja sirotinjska hrana, hrana za težake, hrana bez neke uzvišene vrijednosti u današnje je vrijeme postala pojam nečega uistinu lijepoga, a jednostavnoga.

Najdraži mi dio tripica je takozvana „knjiga“ – „libro“ dio koji ima veliku površinu izbrazdanu resicama koje se može "listati", pa otud taj "intelektualni" naziv….ali i ostali dijelovi dobro dođu…i odu… pretvore se u sadržaj tripica i time je krug zatvoren…  Eto, tko bi na Zapadu rekao da se kontejner/lapatci-drob/ (ispražnjen) može pojesti i uz to uživati. No nemojte da vam Zapad bude mjerilo – oni ni janjeću glavu ne jedu. BACAJU JE !!! Uz to i sve iznutrice, pa i tripice.  A nema bolje marende od tripica !  Ako uz to smrduckaju – dobili ste prave. U slast Vam bilo, i ne omrazilo se!!!! Stari senilac, tj. JA, preskočih popratne aktivnosti, hladan gemišt, mladi luk i zvuke tamburice…..                                

Svi ste dobrodošli i zato se ne ustručavajte, učlaniti ćemo Vas.
U slučaju promjene lokacije biti će te navrijeme obaviješteni!

Predsjednik „DOTOK“-a Božo Lučić

Foto: Shutterstock Images LLC
 

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist