Hrvatska

Nela Sršen zbog potpore Dariju Kordiću gubi titulu počasne konzulice?

Nela Sršen zbog potpore Dariju Kordiću gubi titulu počasne konzulice?

Nakon što je nahvalila osuđenika za ratni zločin Darija Kordića, utvrdivši da on “utjelovljuje pojam Hrvat”, poznata liječnica i humanitarka dr. Nela Sršen vrlo će vjerojatno ostati bez pozicije počasne konzulice Republike Hrvatske u Italiji, piše Slobodna Dalmacija

– Ako je zaista kazala ono što je objavljeno, onda to znači da gospođa Sršen aktivno promovira vrijednosne stavove suprotne temeljnim odrednicama hrvatske politike i više ne može obavljati tu dužnost – poručuju iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Intervju za Slobodnu
Dr. Sršen u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju nekadašnjeg je vođu bosanskohercegovačkih Hrvata – koji je u Haagu pravomoćno osuđen na 25-godišnju zatvorsku kaznu zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja te pokolj 116 bošnjačkih civila u selu Ahmići – pohvalila zbog “istinskog dostojanstva, osjećaja blaženosti i spokoja, te superiorne dimenzije svijesti“.

– Sve ovo karakterizira Darija, koji utjelovljuje pojam Hrvat! U njemu nema mjesta za ljutnju, za mržnju, netoleranciju, samo ljubav za sve, za Domovinu, Boga. Dario je lekcija života i ljudskoga digniteta. Sretna sam što mogu još uvijek upoznati takva bića! A 17 godina nakon oduzete slobode, na Darijevu licu i u očima zrači samo netipična ljudska toplina i ljubav. Dario je duhom i sviješću uvijek bio slobodan – navela je dr. Sršen u intervjuu “Slobodnoj”.

Ova Metkovka poznata je liječnica sa specijalizacijom kirurga koja je pomogla ozdravljenju niza teških bolesnika iz Hrvatske, među njima i šibenskog kantautora Arsena Dedića. U Padovi je utemeljila humanitarnu udrugu “Hrvatska kuća”, koja se brine za Hrvate koji se liječe u Italiji.

Uz liječnički i humanitarni angažman, dr. Sršen nije pobjegla ni zovu politike. Na prošlim izborima podržala je Ivu Josipovića za predsjednika Republike, prijateljica je aktualnoj HDZ-ovoj predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović, a na Europskim izborima 2013. bila je na visokom drugom mjestu nezavisne liste Ivana Jakovčića za Europski parlament.
Nakon objave intervjua, Nela Sršen kontaktirala je redakciju Slobodne, te istaknula kako su njezine izjave krivo prenesene.
“Način kako je prenesen moj intervju sugerira da nekritički hvalim gospodina Kordića. To je rezultat nepotpunog prenošenja moje izjave, ali vjerojatno i mog nespretnog izražavanja. Osuđujem sve ratne zločine, a moje izjave ne znače ni pravdanje, ni obranu djela za koja je osuđen. Odležao je kaznu i postao slobodan čovjek. Ostaje nada da će vaši čitatelji shvatiti da je došlo do nespretnosti moje izjave”, rekla je Nela Sršen za Slobodnu Dalmaciju.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist