Hrvatska

NEKRETNINE U EU Cijene kuća u Hrvatskoj najviše pale

Kuća

Cijene kuća u Europskoj uniji porasle su u prvom tromjesečju prvi puta od sredine 2011. dok je Hrvatska zabilježila njihov najveći pad među zemljama EU-a, pokazuje posljednje izvješće europskog statističkog ureda.

U prva tri mjeseca 2014. cijene kuća u EU porasle su u prosjeku jedan posto u odnosu na isto razdoblje lani. Posljednji su puta prema podacima Eurostata zabilježile rast u drugom tromjesečju 2011., kada su uvećane 0,5 posto.

Najveći je pad cijena na godišnjoj razini u prvom ovogodišnjem tromjesečju zabilježila Hrvatska, gdje su one pale 9,7 posto. Time je silazni trend nastavljen sedmo tromjesečje zaredom.

U posljednja tri mjeseca prošle godine cijene kuća pale su u Hrvatskoj 14,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Među zemljama članicama EU-a izrazitiji pad cijena kuća na godišnjoj razini bilježile su i Slovenija, za 6,6 posto, i Cipar, za 5,7 posto.

Najveći rast cijena kuća u prvom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani zabilježila je Estonija, za 17,5 posto. Slijedi Latvija s 10,4-postotnim rastom cijena.

Hrvatska je u prvom ovogodišnjem tromjesečju zabilježila i najveći pad cijena kuća u odnosu na prethodno tromjesečje među članicama EU-a, i to za 2,7 posto, nakon kratkotrajnog oporavka na kraju 2013. kada su prema podacima Eurostata porasle 0,2 posto.

Među članicama EU-a izrazitiji pad cijena na tromjesečnoj razini bilježio je još Luksemburg, gdje su cijene kuća pale 2,3 posto, i Slovenija, gdje su se smanjile 1,7 posto.

Najveći je rast cijena kuća u prvom ovogodišnjem tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca zabilježila Estonija, gdje su one porasle 4,8 posto. Slijedi Švedska s 2,4-postotnim rastom cijena.

U EU u cjelini cijene kuća porasle su u prvom ovogodišnjem tromjesečju 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su smanjene 0,4 posto, pokazuju procjene Eurostata.

U eurozoni su cijene kuća u prvom tromjesečju 2014. pale na godišnjoj razini za 0,3 posto a isti su postotni pad zabilježile i u odnosu na prethodna tri mjeseca, izračunali su u Eurostatu.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist