Grad

‘NEIZBRISIVI TRAGOVI’ Oni su stvarali dubrovački turizam!

'NEIZBRISIVI TRAGOVI' Oni su stvarali dubrovački turizam!

Knjiga Nikše Bendera ‘Neizbrisivi tragovi’ predstavljena je u petak navečer u prepunoj Saloči od zrcala.

Riječ je o 16 razgovora koje je autor pred dvadesetak godina vodio s Dubrovkinjama i Dubrovčanima, umirovljenim turističkim radnicima, doajenima koji su stvarali turističku povijest Grada, a nažalost više nisu među nama. Koliki je i danas značaj izabranih sugovornika govori i velik odaziv dubrovačke publike na predstavljanju. Kako se u turizmu živjelo i radilo nekad očito je danas aktualna tema.

– Razgovore sam objavljivao u Turističkim novostima Turističke zajednice Grada Dubrovnika pred 2o godina. Došla je ideja da u knjizi napravimo zbirku sa sažetim razgovorima. Za nas koji radimo u turizmu to su drage osobe i prijatelji, često i naši učitelji čiji savjeti nam i danas dobro dođu. Knjiga je ujedno i podsjećanje na turističke početke u našem gradu – istaknuo je autor knjige Nikša Bender.

Bender smatra kako je knjiga važna ponajviše zbog poruke koju njegovi sugovornici šalju posebno mladima.
– Na primjer, gospar Mato Sorgo kaže ‘fineca i samo fineca, jer ovaj grad je poznat po fineci’… Htio sam knjigu posvetiti njima, ali i mladima – rekao je Bender te najavio kako će najesen izdati novu knjigu s još deset razgovora, ali s danas živućim osobama, koji su ‘svojim radom, zalaganjem i promicanjem zaslužili naziv doajena’.

– Bili su to ljudi koji su davali cijeloga sebe, a dobivali su jako malo – zaključio je Bender.

Uz autora, knjigu su predstavili i Pave Župan Rusković, Đuro Market i Jovica Popović, dok je svojom pjesmom cijeli skup uveličala klapa Kaše.

Pročitajte još

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist