Kultura

‘NEISCRPNA I OČARAVAJUĆA’ Predstavljena zbirka ‘Tisuću šiba preko usta’ Luka Paljetka

'NEISCRPNA I OČARAVAJUĆA' Predstavljena zbirka 'Tisuću šiba preko usta' Luka Paljetka

Društvo dubrovačkih pisaca u predblagdanske dane objavilo je novu zbirku pjesama znanog dubrovačkog pjesnika i akademika Luka Paljetka ‘Tisuću šiba preko usta’, koja je predstavljena u četvrtak navečer u Teatru Bursa.

Knjigu su predstavili Katija Bakija, Antun Nodilo, te u ime Dubrovačkih pisaca Boris Njavro, pjesme su čitali glumica Glorija Šoletić i sam autor, a sve uz toplu glazbenu pratnju saksofonista Željka Barača.

– Lijepo vas je vidjeti u ugodnom ambijentu. Danas ćemo prestaviti nešto uobičajeno, a opet sasvim novo autora koji je ovo ljeto ponudio Dubrovačkim piscima svoju igru nazvanu ‘Tisuću šiba preko usta’. Kada je rekao da je ovo dar piscima, ostali smo ugodno iznenađeni, te se nadamo da ćete biti i vi – kazao je uvodno Njavro, nakon čega su uslijedile riječi autora pogovora knjige, prof. dr. Katije Bakije te prof. Antuna Nodila.

– Ovo je svetkovina riječi i nove poezije, jer svaka nova zbirka Luka Paljetka to doista jest. Neiscrpna, nepresušna, a i očaravajuća, a vjerujem kako to ne govorim samo u svoje ime, Paljetkova poezija. Ovo je Paljetkovski uglančan niz od sto pjesama, od kojih svaka ima po deset stihova, te tako dolazimo do naslova ‘Tisću šiba preko usta’. Svoje poetsko putovanje u ovoj zbirci Luko započinje pjesmom znakovitog imena ‘Jezik’. Svakom pjesniku predstoji samotništvo sa svojim jezikom i upravo je jezik medij kojim Paljetak kreće u svoju avanturu, kojim stvara nove zbirke – kazala je među ostalim prof. dr. Katija Bakija, te dodala kako on ono ‘obično i svakodnevno pretvara u zahtjevno i novo’.

– Naslov je vizija cjelokupne zbirke u kojoj je unutrašnjim pogledom sažeto sve što pjesnik piše. Pjesnik mora njegovati slobodu što je i stvar odgoja. Čovjek je samo jedan medij, a sloboda se vodi bezvremenskom zbiljnosti, što bi među ostalim bilo i pjesništvo. Dakle, poezija je preduvjet kako bi se uopće živjelo slobodno – kazao je među ostalim prof. Nodilo, te dodao i izvrsnu ‘matematičku’ analizu Paljetkovog djela, s pristupom koji ide ‘iz slova prema nama’, kako je njegovu prezentaciju opisao autor.

– Počet ću sa zahvalama – kazao je uvodno sam autor, Luko Paljetak, te dodao kako će se mnogi zacijelo pitati zašto je odlučio objaviti knjigu upravo u Društvu dubrovačkih pisaca.

– Odgovor je vrlo jednostavan i započinje pitanjem: ‘Zar i ja nisam dubrovački pisac?’, budući da je ovo društvo osnovano da se ne ugasi plamen pisanja i pisaca Dubrovnika. Ne znamo gdje odlazi tama, ali znamo što je razbija. Dakle, to je razlog da se odlučim darovati ovu knjigu – kazao je Paljetak.

– Distih je naizgled odavno prezren u modernoj literaturi. Njime je jako teško pisati, ali on je meni bio potreban da moju razbarušenu nedisciplinu disciplinira do te mjere da mogu biti posve slobodan u odnosu na oblik i sebe. Kao i ljubav, svaka pjesma je uvijek pametnija od nas, od pisca koji je piše – kazao je Paljetak, te dodao:

– Zapravo sam htio postići da one mene šibaju, te da se taj mali Krampus, vražićak još jednom pojavi predamnom, kao što se davne 1968. pojavio kada sam izdao moju prvu zbirku ‘Nečastivi’. Taj Nečastivi se u međuvremenu pokrstio, a možda i podivljao, no naučio vladati sobom da bi mogao manipulirati mnome, no ulovio sam ga u mrežu ovakvih rima – kazao je Paljetak.

Zbirku „Tisuću šiba preko usta“ čini 100 pjesama, svaka se sastoji od 10 stihova, ukupno tisuću stihova, podijeljenih u pet distiha koje određuje paralelna rima u prvom i posljednjem distihu. Pogovore ovoj knjizi napisali su prof dr Katija Bakija i prof Antun Nodilo, naslovnu ilustraciju osmislio je i nacrtao sam Luko Paljetak, korektorica je Anamarija Paljetak, grafičko oblikovanje potpisuje Nedim Meco, a knjigu je u ime izdavača priredio Boris Njavro.

Zbirka Luka Paljetka 10. je knjiga koju je Društvo dubrovačkih pisaca objavilo 2014. godine, a ukupno čak 26 njihovo izdanje, čime svakako potvrđuju opravdanost i razloge svog osnivanja prije pet godina. Uz Paljetka, ovih dana iz tiska pred čitatelje dolazi i zbrka pjesama „Rascvjetani vrijesak“ gospođe Marije Mici Morović, sjajna knjiga „Moderna glazba“ Ivice Dediola, te peti broj godišnjaka „Literat“, a po najavama promocija ovih novih izdanja Društva dubrovačkih pisaca održati će se tijekom siječnja 2015. godine.        

 

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist