Aktualno

‘Nedopustivo je da se Institutu onemogućuje rad radi smještanja skladišta’

'Nedopustivo je da se Institutu onemogućuje rad radi smještanja skladišta'

Potaknut najavama o neutemeljenom posezanju Pomorskog muzeja za prostorom dijela prvog kata u tvrđavi sv. Ivana, u kojem su smješteni laboratoriji Instituta za more i priobalja Sveučilišta u Dubrovniku, ravnatelj dr.sc. Valter Kožul uputio je priopćenje kako bi javnost upoznao s činjenicama.

– Prema Ugovoru o davanju na iskorištavanje nekretnina tvrđave sv. Ivana, skopljenog između tadašnje Općine Dubrovnik i Biološkog zavoda Dubrovnik (čiji je sljednik današnji Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku) iz 1984., dodijeljeno je bez naknade na iskorištavanje Biološkom zavodu isključivo radi obavljanja znanstveno-nastavne djelatnosti, i to prizemlje i prvi kat tvrđave sv. Ivana, s tim da do konačnog uređenja prostora za Pomorski muzej, muzej koristi polovicu prostora na prvom katu tvrđave. Dakle, muzej nikad nije bio u posjedu cijelog kata već je bio „podstanar“ u dijelu namijenjenom Institutu.

Vrijedna Prirodoslovna zbirka o kojoj je skrbio Biološki zavod je zbog nepovoljnih uvjeta i propadanja preseljena 1988. s Lokruma na dio prvog kata tvrđave sv. Ivana. Taj prostor nije nikada bio izložbeni niti je imao takvu namjenu, već je zbirka tamo privremeno deponirana do konačnog rješenja. Ubrzo, uslijed srpsko-crnogorske agresije na Grad, zbirka je radi očuvanja, evakuirana u Hrvatski prirodoslovni muzej u Zagreb. Zahvaljujući zalaganju djelatnika Instituta akademika Frana Kršinića i razumijevanju tadašnje gradonačelnice Dubravke Šuica, zbirka 2009. postaje dio stalnog postava novoutemeljenog dubrovačkog Prirodoslovnog muzeja u Androvićevoj ulici. Tako je, zahvaljujući skrbi djelatnika Instituta, Grad dobio osim kulturno obrazovne ustanove i turistički atraktivanu ponudu.

Prema tomu, zahtjev Pomorskog muzeja nije utemeljen. Grad Dubrovnik ima dovoljno prostora za deponiranje i izlaganje muzejske građe koje može ustupiti Pomorskom muzeju. Suprotno mišljenju ravnateljice Dubrovačkih muzeja da Institut ima riješen problem prostora u okviru Sveučilišta, tvrdimo kako Institut mora zadržati prostor i poziciju koju ima, budući se kao i svi morski Instituti u Hrvatskoj i svijetu nalazi na samoj obali što omogućuje nesmetano obavljanje njegove osnovne djelatnosti – istraživanja mora. Ujedno, laboratoriji Instituta i akvarij čine jedinstvenu cjelinu, jer osim javne uloge, akvarijski bazeni služe u eksperimentalne svrhe u realizaciji znanstvenih projekata.

Nedopustivo je da se Institutu koji je nagrađen za izvrsnost u znanosti i prepoznat u Europi i svijetu po znanstvenim dostignućima (npr. otkrića novih vrsta za znanost), onemogućuje rad radi smještanja skladišta Pomorskog muzeja. Grad i, društvo općenito, moraju prepoznati važnost ove znanstvene ustanove s 66 godina dugom tradicijom. Nadamo se da će Grad podržati znanje i da neće prevladati materijalni interes – zaključio je u priopćenju Valter Kožul.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist