DuList IN

NE ZNATE KAKO UTAŽITI ŽEĐ? Donosimo top deset namirnica!

NE ZNATE KAKO UTAŽITI ŽEĐ? Donosimo top deset namirnica!

Prvo na što pomislite u vrućim ljetnim danima je čaša hladne vode. I nije bez razloga – voda je najbolji način da ugasite žeđ. No, jeste li znali da opskrbiti organizam vodom možete i uz pomoć nekih namirnica?

Mnoge vrste voća i povrća idealne su za ovu svrhu. Brzo opskrbljuju organizam vodom, a uz to imaju efekt postepenog otpuštanja i zbog toga duže vremena utažuju žeđ. Saznajte koje su namirnice idealne za ljetne vrućine!

1. Lubenica

Iako neki plodovi imaju viši vodeni sadržaj od lubenice, ona je prvorazredna hrana za hidratizaciju, jer je zbog odličnog ukusa možemo jesti u velikim količinama. Jedna je škotska studija pokazala da smjesa soli i minerala u lubenici hidratizira bolje od vode i specijaliziranih napitaka. Režanj lubenice posjeduje četiri puta više antioksidansa likopena od prosječne sirove rajčice.

2. Krastavac

Želite li se napuniti vodom putem hrane, najbrže ćete to postići posegnete li za krastavcem. S više od 96 posto vodenog sastava, krastavac je na vrhu ljestvice “vodenih” namirnica. Jedite ga kao prilog, dodajte ga salatama ili od njega napravite ljetnu hladnu juhu. Isjeckajte krastavac pa ga izblendajte, dodajte nemasni jogurt i par listića metvice te poslužite hladno.

3. Jagoda

Svo bobičasto voće preporučljivo je za nadomjestak izgubljene tekućine, ali zlatna medalja pripada jagodi. Osim neodoljivog okusa, koji ju je učinio omiljenom širom svijeta, jagoda je cijenjena i zbog bogatstva antioksidanata i niske kaloričnosti. Pomiješate li jagode s običnim nemasnim jogurtom, koji također opskrbljuje organizam vodom, dobit ćete izvrstan hidratizirajući međuobrok s ugljikohidratima, bjelančevinama i vlaknima.

4. Naranča

Ne budite lijeni ljuštiti južno voće s korom, jer se ispod nje kriju neslućena blaga. Sočna i slatko-kisela naranča opskrbit će vas s vodom i s više od sto posto dnevne preporučene količine vitamina C.

5. Grejp

Za hidraciju je još djelotvorniji grejp, koji se 90 posto sastoji od vode i sadrži samo 75 kalorija. Jedno je istraživanje pokazalo da konzumiranje pola grejpa prije svakog obroka za tri mjeseca dovodi do gubitka 1,5 kg. Sastojci grejpa pomažu sagorijevanju masnoća i stabiliziranju šećera u krvi, a limonoidi u grejpu detoksiciraju i suzbijaju nastanak zloćudnih stanica.

6. Kupus

Kupus je izvrstan za “navodnjavanje” tijela, a isplati ga se jesti u bilo koje doba godine. Poznato je da snižava kolesterol i djeluje antioksidativno zahvaljujući velikoj količini vitamina C. Zahvaljujući vlaknima, pomaže i oko mršavljenja. Najbolje ga je jesti sirovog kao salatu ili sastojak salate.

7. Ananas

Slasno ljetno voće ima snažno hidratizirajuće svojstvo i pospješuje probavu zahvaljujući bromelainu, spoju koji ima mnoga ljekovita svojstva. Ananas nije samo divna okusa, nego i potiče detoksikaciju i mršavljenje.

8. Paprika

Zelena paprika ima za nijansu viši udio vode od žute i crvene, ali ne možete pogriješiti koju god zagrizete. Popularna je kao izvor antioksidansa.

9. Rotkvica

Rotkvica je još jedno povrće s preko 95 posto vodenog sadržaja, a dodatni joj je adut bogatstvo antioksidansom katehinom. Isjeckane hrskave rotkvice izvrstan su prilog brojnim jelima.

10. Rajčica

Isto vrijedi i za rajčicu, čiji je vodeni sastav samo malo niži od 95 posto. Izrezana na režnjeve ili na kockice, dobrodošla je u salatama i sendvičima. Slatke cherry rajčice možete jesti cijele.  Kad govorimo o visokom udjelu vode i vrhunskim prehrambenim namirnicama, možemo preporučiti i brokulu, cvjetaču, mrkvu, patlidžan, tikvicu… – popisu nema kraja. Voćni sokovi također odlično utažuju žeđ. Preporučujemo konzumiranje svježe cijeđenih domaćih, a ne industrijskih sokova.

Alternativa za vas

Pročitajte još

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist

[FOTOGALERIJA] Sunčana nedjelja idealna za đir Gradom!

Dulist

[FOTOGALERIJA] Mladi Privatne gimnazije na maturalnoj večeri

Dulist