Grad

‘Ne želimo da nas se pamti kao grad kojeg uništava turizam’

'Ne želimo da nas se pamti kao grad kojeg uništava turizam'

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić borave u Berlinu gdje se održava najveća svjetska turistička burza – ITB sajam.

Gradonačelnik Franković je u ulozi panelista u srijedu, 7. ožujka sudjelovao u diskusiji na temu prenapučenosti destinacija uslijed djelovanja turizma pod nazivom “Mjere i iskustva”, a svoja iskustva podijelili su i Joan Torrella, direktor odjela za turizam pri Gradskoj skupštini Barcelone i Frans van der Avert, glavni izvršni direktor gradske tvrtke Amsterdam Marketing.

„Jedna smo od najpoželjnijih svjetskih destinacija i ne želimo da nas se pamti kao grad kojeg uništava turizam, a kako su neki mediji počeli predstavljati Dubrovnik. Čvrsto smo odlučili ne postati žrtvama vlastitog uspjeha i promijeniti paradigmu turizma koji nam se događa u upravljanje destinacijom koje počiva na postulatima održivog turizma“, rekao je uvodno gradonačelnik.

Gradonačelnik Franković predstavio je osnovne karakteristike pokrenutog projekta „Respect the City“ te se osvrnuo na partnerski odnos s međunarodnim udruženjem CLIA (Cruise Lines International Association) koji je rezultirao značajnim pomacima u usklađivanju termina dolazaka brodova na kružnim putovanjima što će već nadolazeće sezone dovesti do smanjenih pritisaka na povijesnu jezgru.

„Nema jedinstvenog ni brzo provedivog rješenja, radi se o procesu, a ključ je u partnerskom nastupu svih dionika“, poručio je gradonačelnik. Dodao je da je da Dubrovnik osim s kruzerima ima problema i s velikim priljevima dnevnih posjetitelja čemu će se doskočiti sustavom pravovremenog informiranja posjetitelja koristeći suvremene kanale komuniciranja poput aplikacija za pametne telefone.

Sve što će Grad poduzeti i što već poduzima, smatra gradonačelnik, uvelike će doprinijeti stvaranja jedinstvenog doživljaja destinacije i podići kvalitetu ukupne usluge za sve posjetitelje. Osvrnuo se na aktivnosti koje su već poduzete, poput novih pravila za odvijanje gospodarskih djelatnosti na javnim površinama.

.„Neke od tih odluka su prilično oštre i možda nepopularne kod zakupaca javnih površina, ali naša je zadaća staviti potrebe građana na prvo mjesto“, rekao je gradonačelnik.

Tijekom rasprave postavio je pitanje „Kako mjeriti uspjeh?“ ocijenivši da je potpuno pogrešno turističke uspjehe prikazivati isključivo brojkama. Da „više nije bolje“ složili su se i opstali panelisti iz gradova jednako pogođenim negativnim učincima galopirajućeg turizma.

Pri zaključnom obraćanju gradonačelnik je istaknuo da svaki turistički razvoj moraju pratiti ulaganja u infrastrukturu te je kao ključni element atraktivnosti neke destinacije izdvojio pitanje sigurnosti.

Gradonačelnik Franković i zamjenica Tepšić posjetili su i štand Hrvatske turističke zajednice te su se susreli s ministrom turizma Garijem Cappellijem.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist