DuList IN

NE PROPUSTITE Ženijalni dani u Kinematografima

NE PROPUSTITE Ženijalni dani u Kinematografima

U vikendu pred nama Kinematografi Dubrovnik donose još jedno, četvrto, izdanje Ženijalnih dana, filmske feste u organizaciji Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača, a povodom Međunarodnog dana žena.

Tako će od četvrtka 8. do nedjelje 11. ožujka u Kinu Visia biti prikazana tri filma iz recentnog ženskog i/ili feminističkog filmskog tanjura, od kojih su dva režirale upravo žene. U osmomartovskom raspoloženju ponavljaju najvažnije lekcije iz drugog (Božja volja, 2017.) vala feminizma, sa skokom na pop kulturu osamdesetih godina i njezinu kraljicu, Whitney Houston (Whitney: Biti svoja, 2017.) pa sve do najrecentnijeg ostvarenja kultne francuske redateljice Claire Denis (Isabellino sunce, 2017.), jedne od najprominentnijih ženskih glasova europske kinematografske današnjice.

Iz Švicarske nam stiže feel good komedija o vrlo ozbiljnoj temi, film Božja volja redateljice Petre Volpe o kućanici iz malenog sela u ruralnoj Švicarskoj koja mora naučiti kako postati predvodnica lokalnih sufražetkinja. 1971. godina je, i dok cijeli svijet drmaju posljedice seksualne revolucije, a u ostatku Europe žene ravnopravno sudjeluju u društvenom i političkom životu, u toj toliko uređenoj i bogatoj Švicarskoj nema ni političarki ni glasačica. Ovo nagrađivano ostvarenje, koje je imalo hrvatsku premijeru kao film otvaranja prošlogodišnjeg izdanja Zagreb Film Festivala, donosi priču o tome kako su žene u ovoj zemlji tek 1971. uspjele uvjeriti muškarce da im prvi put u njihovoj povijesti daju pravo glasa na referendumu.

Dokumentarni film Whitney: Biti svoja Nicka Broomfielda i Rudija Dolezala nudi jedinstveni pogled iza kulisa ove kraljice popa na vrhuncu slave i na okolnosti koje su doprinijele prekidu njezine karijere i preranoj smrti 2012. godine. Njezini hitovi bili su na vrhovima top-lista i u neprestanoj rotaciji MTV-a u osamdesetima i devedesetima zbog čega je Whitney Houston, odrasla u crnom getu Newarka, postala najbogatija afroamerička izvođačica tog vremena, sa zaradom i popularnošću dotad rezerviranom samo za njezine kolegice bijele boje kože.

Isabellino sunce, od kritike izvrsno ocijenjenoj romantičnoj komediji, vrlo neobičnom žanru za inače vrlo političnu i angažiranu redateljicu kao što je Claire Denis, mapiraju se prolazni trenuci užitka, emocionalnih zamki i fajronta žene u tzv. srednjim godinama koja još uvijek dejta. Glavna junakinja Isabellinog sunca, koju u filmu sjajno utjelovljuje Juliette Binoche, slikarica je u svojim pedesetim godinama, vodi svoju galeriju, ima uspješnu karijeru; razvedena je i ima dijete. Neprestano se sapliće iz afere u aferu s muškarcima različitih karaktera, bračnih statusa, godina i neuroza, kojima je zajedničko samo to da nemaju baš ništa zajedničko s njom.

Točan raspored projekcija možete vidjeti na službenoj stranici.

 

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović