Kultura

NE PROPUSTITE ‘Vremeplov’ o hrvatsko-mađarskoj povijesti

NE PROPUSTITE 'Vremeplov' o hrvatsko-mađarskoj povijesti

Nakon kazališne premijere u Budimpešti, Zagrebu i Zadru, Literarna i plesna scena budimpeštanske Hrvatske škole u Dubrovniku prikazuje svoj kazališni komad „Vremeplov“.

Hrvatski vrtić, osnovna škola, gimnazija i đački dom (HOŠIG) u Budimpešti je istaknuta odgojno-obrazovna ustanova i kulturno-prosvjetno središte aktivnosti hrvatske zajednice u Mađarskoj, čije je poslanje izgradnja kulturnih mostova između Hrvatske i Mađarske. Tom cilju služi i njihov jedinstveni projekt: postavili su na scenu svoj komad koji prikazuje zanimljiva događanja i povijesne velikane koji su obilježili 800-godišnju zajedničku hrvatsko-mađarsku povijest.
„Vremeplov” je ujedno i put u budućnost: želi se širiti spozanaja kako se na zajedničkim vrednotama temelji suradnja Hrvatske i Mađarske u zajedničkoj Europi. Među inima poslanje ove umjetničke družine je i skrenuti pozornost na Spomen-godinu Nikole Zrinskog.

Nikola Šubić Zrinski je sa svojim hrvatskim i mađarskim vojnicima prije 450 godina junački branio tvrđavu Siget od goleme turske vojske. Obljetnica će se obilježiti nizom događanja i u Hrvatskoj i u Mađarskoj, a na središnjoj proslavi nazočit će i predsjednici Hrvatske, Mađarske i Turske.

U kazališnom komadu „Vremeplov” na scenu stupaju i članovi obitelji Zrinski… Turneju umjetničke družine podupire mađarsko Ministarstvo vanjskih poslova, pokrovitelji projekta su veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj i veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj.

Književno-glazbeno-plesni scenski prizor bit će prikazan 30. lipnja u dvorani Ženskog učeničkog doma (Dubrovnik, Branitelja Dubrovnika 27.) s početkom u 19.30 sati.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist