Kultura

Ne propustite predstavljanje knjige ‘Držić na Igrama’

Ne propustite predstavljanje knjige 'Držić na Igrama'

Nova knjiga Hrvoja Ivankovića ‘Držić na Igrama – kronika tragom kritičkih zapisa’ u izdanju Hrvatskog centra ITI i Društva dubrovačkih pisaca bit će predstavljena u subotu 10. prosinca u 19 sati u Festivalskoj palači.

Predstavljanje organiziraju Dubrovačke ljetne igre i Dom Marina Držića. Knjigu će predstaviti Katja Bakija, Željka Turčinović, Boris Njavro i sam autor Hrvoje Ivanković, uz sudjelovanje glumice Mirej Stanić i doajena držićevskog teatra Igara Miše Martinovića. U sklopu promocije bit će predstavljena i izložba plakata uprizorenja Držićevih djela. Autor postava izložbe je Marin Ivanović.

Knjiga detaljno prikazuje povijest izvođenja Držićevih djela na Dubrovačkim ljetnim igrama te značaj kojeg su te predstave imale u širem opsegu razumijevanja, interpretiranja i oživljavanja njegove književne zaostavštine. Pišući o okolnostima i kontekstu u kojima su nastajale, o njihovim izvedbeno-stilskim značajkama, redateljsko-dramaturškim koncepcijama i ambijentalnim poetikama na kojima su se temeljile, Ivanković ispisuje i svojevrsnu povijest dubrovačkog ljetnog festivala, od njegovih prvih zametaka u tridesetim godinama 20. stoljeća do danas. Podnaslov „kronika tragom kritičkih zapisa“ upućuje nas na temeljno načelo prema kojem je knjiga koncipirana, no osim posredovanja relevantnog stava kritičara i teatrologa, autor se u njoj često referira i na izjave i sjećanja autora i izvođača tih predstava, dajući nam tako živu i nadahnutu sliku držićevskog ozračja Igara.

Pročitajte još

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist