Županija

„Ne može se do EU fondova bez županija, općina i gradova“

„Ne može se do EU fondova bez županija, općina i gradova“

U utorak 25. studenoga održana je konferencija „Gradimo Europu kroz županije, gradove i općine“.

Sudionici konferencije u organizaciji Odbora regija EU te u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Udrugom gradova, Udrugom općina i podršku Vlade RH, zaključili su kako je povlačenje EU sredstava i provođenje EU projekata nemoguće bez potpunog uključivanja i sudjelovanja hrvatskih županija, gradova i općina.

Glavna tema konferencije, na kojoj je sudjelovao i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, bile su mogućnosti i prepreke korištenja strukturnih fondova za županije, gradove i općine u razdoblju od 2014. do 2020. godine. Prvi put je predstavljen i operativno-razvojni programi namijenjen razvoju jedinica lokalne i regionalne samouprave kao ključnim faktorima u korištenju EU fondova, otvaranju novih radnih mjesta i oživljavanju te razvitku domaćeg gospodarstva.

Uz brojne predstavnike lokalne samouprave i predstavnike Europske komisije, na konferenciji su prisustvovali voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević, predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić, predsjednik Udruge gradova Željko Turk, predsjednik Udruge općina Đuro Bukvić te voditelj hrvatske delegacije u Odboru regija Vojko Obernsel.

– Najveći potencijali u povlačenju novaca iz EU su upravo u županijama, gradovima i općinama. U posljednjih osam godina, hrvatske županije su provele oko 1300 EU projekata, od manjih projekata poput izgradnje igrališta, opremanje učionica, obnove škola do višemilijunskih infrastrukturnih projekata – tvornica, farmi, poduzetničkih inkubatora, vodovoda, kanalizacija, prometnica. Novci postoje, znamo ih uzeti te uvelike pomažemo i lokalnim poduzetnicima što će znatno utjecati i unaprijeditihrvatsko gospodarstvo – istaknuo je predsjednik Hrvatske zajednice županije i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

– Korištenjem EU sredstva u programu, primjerice kad je riječ o ulaganjima u poslovnu i turističku infrastrukture, do kraja rujna ove godine jedinice lokalne samouprave uspjele su postići izvanredne rezultate – 510 novih radnih mjesta što je 680 posto više od planiranih te 308 tisuća ostvarenih turističkih posjeta odnosno 2560 posto više od očekivanih. Javne institucije su nužan preduvjet za privatne ulaganja i toliko željno pokretanje domaće ekonomije – rekao je predsjednik Udruge gradove i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist