Aktualno

Nastavlja se progon odgovornih!

Nastavlja se progon odgovornih!

DORH je priopćenjem objavljenim na svojim internetskim stranicama ponudio objašnjenje za odustajanje od progona 27 pilota bivše JNA, zbog razaranja više gradova u Hrvatskoj te mjesta na području Dubrovnika.

Naime, povodom brojnih napisa u medijima, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ističe kako odustanak od progona protiv prijavljenih pilota ne znači prestanak rada na progonu odgovornih u vezi ovog ratnog zločina.

– Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je još 1992. godine podnijelo Zahtjev za provođenje istrage protiv 27-orice pilota, da su u avionaletima razarali civilne ciljeve i kulturne spomenike u više gradova u Hrvatskoj te mjesta na području Dubrovnika i time počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske te ratnog zločina uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika iz čl. 130. istog Zakona – stoji u priopćenju DORH-a.

Nakon dugotrajne istrage tijekom koje je nadležno državno odvjetništvo nastojalo putem međunarodne pravne pomoći, kako od tužiteljskih ureda u regiji tako i pretraživanjem arhiva Međunarodnog kaznenog tribunala utvrditi jesu li sudjelovali u razaranjima, za te pilote je utvrđeno da nisu izvodili te borbene letove nakon čega se i odustalo od njihova progona.

– Kako je zločin počinjen tako je postupak nastavljen u cilju utvrđivanja točnih osobnih podataka viših zapovjednika u bivšoj JNA bez čijeg odobrenja nije bila moguća uporaba avijacije općenito, a posebno ne u napadima na naseljena mjesta – poručuju iz DORH-a te ističu kako je nesporno da je „ne samo topničkim napadima, napadima s brodova i napadima pješaštva, nego i napadima iz zrakoplova, razaran Dubrovnik i njegove kulturne znamenitosti, s posljedicama po živote i imovinu civilnog stanovništva“.

– Pa kako su i u slučajevima topničkih napada, napada pješaštva i napada s brodova procesuirani zapovjednici po zapovjednoj odgovornosti tako će se i u slučaju zračnih napada postupiti na isti način. Stoga, Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku nastavlja s traženjem provođenja obuhvatne kriminalističke obrade radi utvrđenja naredbodavaca koji su izdali naređenja da se krše pravila međunarodnog ratnog i humanitarnog prava – zaključuje se u priopćenju DORH-a.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist