Vaše vijesti

NASTANITI PRAZNO GNIJEZDO Bush i gusari iz Neretve

NASTANITI PRAZNO GNIJEZDO Bush i gusari iz Neretve

U Texasu sam živio nekoliko godina i upoznao život, ljude i zemlju porijekla obitelji Bush, korijene obitelji Grmoja, ‘Neretvanskih gusara’.

Svojom radikalnom politikom oni mijenjaju život na kontinentu. Ne vidim razlog zašto ne bi i ovdje. Iza njih stoji snaga za promjene. Njihova je borba dokazana, a angažiranost za pravdu i pravičnost uspješna. Prazno gnijezdo je razlog da se uključe i vrati dignitet i život Gradu koji se bori za vlastiti opstanak.

Korov od kulturnog nasljeđa
Bojazni nema. Od prošlih vladara teško da ima većeg zla. Bivši su od nas napravili korov kulturnog nasljeđa. Zahvaljujući njima danas svijet o nama govori u svjetlu tora i kotlovine, Game of Thronesa i Nottinghama od Robina Hooda… Androidima nije bila dovoljna tradicija i autentična srednjovjekovna zdanja pa su za vlastitu promociju od njih napravili kulise neke tuđe kvazi kulture. Tijekom ove stvarnosti nije došao kraj zla. Sada se gura izmjena GUP-a i njom se može manipulirati. Moguće je ozakoniti ekscesnu gradnju koja bi osakatila ambijent prostora za sva vremena.

Povratak korijenima
Da nismo naslijedili unikatno vrijednu kulturnu baštinu, bili bismo prisiljeni izmišljati atrakcije. Ovako je suludo i štetno da se van vremena poklada Grad maškarava. Androidi su ga planirano iselili da bi od njega napravili cjelogodišnju karnevalsku svečanost. I to sve radi vlastite promocije, ne birajući vrijeme događanja. Za njih je mrtav Grad kulisa tuđe kulture, resurs za vlastitu političku održivost. Oni nikad nisu razumjeli da se uspješan turistički proizvod gradi samo od vlastitih i autentičnih vrijednosti. Moramo se zapitati što je razlog da se Androidi toliko bezdušno i nihilistički ponašaju. Zato su nužne promjene. Povratak stanovnika i živi Grad nemaju alternative.

Iskorijeniti Androide i fikuse
Androidna nastojanja da kreiraju novi imidž Grada je bio ‘Kamikaza’ pokušaj. Svojim mega projektima na Srđu i u Gružu su nas stavili u utakmicu s Dubaijem i bacili rukavicu u lice šeicima. Zato treba pozdraviti pojavu ‘Neretvanskog Busha’. Gusari imaju snage zaustaviti procese i iskorijeniti Androide i fikuse i zamijeniti ih razumom i ljubavlju prema vlastitoj kulturi, ambijentalnim vrijednostima prostora i tradicijama života i građenja. Tako će se osigurati razvoj i budućnost svim generacijama s ovih prostora…
PS. …građenje po modelu Dubaija treba ostaviti šeicima..!

MILAN KARLOVAC

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist