Kultura

Naš konj u igri

Naš konj u igri

Izložba konjičkih skulptura hrvatskog akademskog kipara Hrvoja Dumančića nastalih u posljednjih deset godina pod nazivom „Chevaux 9909“ bit će otvorena ove srijede u 20 sati u vrtu dvorca Crijević Pucić.

Izložba se realizira na inicijativu prijateljskog grada Rueil Malmaisona s kojim se Dubrovnik bratimio početkom godine.

Prilikom izložbe u Rueil Malmaisonu u svibnju ove godine, umjetnik je tom francuskom gradu poklonio dio skulpture koju su sačinjavala dva konja u igri, dok će drugi dio skulpture uručiti gradu Dubrovniku prilikom otvorenja izložbe

Hrvoje Dumančić nagrađivani je umjetnik koji se posebice zauzima za popularizaciju umjetnosti na temu konja. Riječ je o djelima – skulpturama u bronci i aluminiju te dvjema instalacijama u terakoti – koja su pretežno bila kandidirana i nagrađivana na međunarodnim izložbama u Francuskoj, Engleskoj i SAD-u. Prilikom izložbe u Rueil Malmaisonu u svibnju ove godine, umjetnik je tom francuskom gradu poklonio dio skulpture koju su sačinjavala dva konja u igri, dok će drugi dio skulpture uručiti gradu Dubrovniku prilikom otvorenja izložbe.

-Ovaj projekt je prva velika akcija koju poduzimamo s gradom Dubrovnikom i tomu se iskreno veselim. Dumančićev talent, koji itekako nadmašuje granice Hrvatske, zaslužuje biti priznat u pobratimljenom gradu. Želim da prijateljstvo koje nas sad veže s fantastičnim gradom Dubrovnikom i njegovim stanovnicima bude kao i Dumančićeve skulpture, poput bronce – neuništivo, izjavio je Patrick Olivier prilikom otvaranja izložbe u Francuskoj.

Grad Dubrovnik već je otkupio jednu umjetnikovu skulpturu i bit će uvrštena u fundus muzeja grada. Izložbu u organizaciji Grada Dubrovnika, Dubrovačkih ljetnih igara i u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku otvorit će gradonačelnik Andro Vlahušić i zamjenik gradonačelnika Rueil Mailmaisona Francois Le Clac'H a bit će otvorena do 2. listopada 2011. godine. 

Pročitajte još

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist