DuList IN

NAROD SAAMI U DUBROVNIKU Mali Finci učili o Getaldiću, a naši školarci o drevnoj Laponiji

NAROD SAAMI U DUBROVNIKU Mali Finci učili o Getaldiću, a naši školarci o drevnoj Laponiji

Zanimljiv susret odvio se ovog ponedjeljka u Osnovnoj školi Marina Getaldića u Gradu – našim školarcima u posjet su stigli prijatelji iz daleke Finske!

Učenici iz mjesta Inari, kako smo doznali, skupljali su novac za putovanje u Dubrovnik cijelu godinu, da bi na kraju svog devetog razreda doputovali kod nas, a mi ćemo im biti domaćini tjedan dana. Cijela ideja nastala je preko eTwinning platforme za razmjenu učenika i upoznavanje kultura drugih krajeva, zemalja, pa čak i kontinenata. Preko platforme, profesorica geografije i biologije Maijukka Pyykko, kontaktirala je Anu Borić, knjižničarku OŠ ‘Marin Getaldić’, te se iz suradnje rodilo, vjerujemo, i buduće prijateljstvo europskih školaraca, koji su, iako udaljeni više tisuća kilometara, danas pronašli zajednički jezik.

Finski skolarci u Gradu (88)

Prezentacija o našoj školi koja je oduševila Fince

Ono što je iznimno zanimljivo istaknuti jest kako su neki od učenika pripadnici plemena Saami, Laponaca koji žive od Finske sve do Norveške, Švenske i Rusije. U Finskoj ih je nekoliko tisuća, a upravo škola koja je posjetila Dubrovnik uči Saami jezik i narječja. Inače, pripadnika Saami plemena ima ukupno oko 70 tisuća po cijelom svijetu, a kako su naši učenici saznali, imaju preko deset različitih narodnih skupima s različitim oblicima jezika. Vrlo s specifični, po ponašanju ali i po svojevrsnoj ‘borbi za opstanak’, Saami danas imaju svoje parlamente, prava i očuvane običaje svojih laponskih predaka.

Tim povodom, održali su i prezentaciju, te i video uradak o svojim običajima, pa se tako moglo saznati i sve o uzgoju sobova, ribolovu, skupljanju zlata – sve to na tradicijski način – ali i o ‘šumskim’ Saamijima, kao što je Tinja Myllykangas, žena koja živi sa sobovima i haskijima, koji su inače dvije najcjenjenije životinje ovog po svemu neobičnog i vrijednog naroda.

Finski skolarci u Gradu (34)

Tinja Myllykangas zamijenila je život u gradu onim uz haskije i konje

Kako ne bi ‘ostali dužni’, naši su školarci uz pomoć knjižničarke Ane napravili i zanimljivu prezentaciju o svojoj školi i Dubrovniku, te na taj način približili povijest Dubrovnika malim Laponcima, koji su doznali tko je bio Bete, kakav je Dubrovnik grad i što u njemu rade školarci.

Finski skolarci u Gradu (39)

Međusobna pitanja izazivala su smijeh

Posebno zanimljiva bila su pitanja koja bi uslijedila nakon svake kratke prezentacije, a koja su izazivala osmijehe i podpitanja – od toga koliko traje polarna noć, koliko je stupnjeva dovoljno da bi more bilo toplo, na koji način pa sve do toga zašto kod nas nema snijega. U svakom slučaju, bilo je ovo jedno vrijedno iskustvo, a mi želimo školi Marina Getaldića još puno ovakvih susreta za pamćenje.

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist