Županija

NARDELLI SE NE SLAŽE S PRIJEDLOGOM ‘Izmicanjem GP Gornji Brgat promet će biti paraliziran!’

NARDELLI SE NE SLAŽE S PRIJEDLOGOM 'Izmicanjem GP Gornji Brgat promet će biti paraliziran!'

Načelnik Općine Župa dubrovačka izrazio je zabrinutost zbog prijedloga izmicanja graničnog prijelaza Gonji Brgat, a tim povodom obratio se i Ministarstvu financija, Sektoru za izgradnju i održavanje graničnih prijelaza.

Izmicanje planiranog graničnog prijelaza gotovo 700 m južno prema unutrašnjosti ionako uskog teritorija RH svakako će remetiti svakodnevni način života lokalnog stanovništva tijekom cijele godine, navode iz općine dodavši kako je načelnik izrazio zabrinutost kako će tijekom turističke sezone, koja na našim prostorima traje više od polovice godine širi lokalni promet biti gotovo paraliziran s obzirom na ”schengenski” režim te gužve na većini graničnih prijelaza uključujući i sadašnji. Posebno ga brine činjenica da za potrebe parkiranja autobusa i teretnih vozila nije predviđena izgradnja posebnih parkirališnih mjesta, već se oni svrstavaju u kolonu dok se ne izvrši pregled putnika i vozila.

Nova lokacija graničnog prijelaza nalazi se samo 250 m od posljednjih stambenih objekata s istočne strane državne ceste. Udaljenost od postojećeg kružnog toka kod crkve sv. Ane i groblja iznosi samo 650 m, a radi se o važnom raskrižju između državne ceste koja vodi prema BiH, lokalne ceste prema Žarkovici i Srđu te lokalne ceste prema Komolcu. Navedeni pravci su u slučaju prekida prometa na državnoj cesti D8, u naravi jedini spoj s gradom Dubrovnikom s istočne strane.

-Uzevši u obzir geografski položaj te teritorijalnu razdvojenost i iskustvo u korištenju graničnih prijelaza, Nardelli upozorava na problem blokade prometa na državnoj cesti do koje će sigurno doći, a jednako kao i na lokalnim cestama te pristupnim ulicama i kolnim prilazima objektima. U dopisu Nardelli navodi kako Glavni Projekt nije usklađen s dogovorenim uvjetima iz područja prometa izdanim od strane Općine župa dubrovačka, a u kojima je jasno istaknuto da s obzirom na zahtjevnu konfiguraciju terena te izloženost vizura posebnu pažnju treba posvetiti uređenju usjeka, nasipa i pokosa te krajobraznom uređenju čitavog zahvata s obzirom da se isti zbog lokacije vidi iz svih dijelova Općine Župe dubrovačke. Projektom je planirana visina zasjeka cca 30-45 m, a kao završna obrada navodi se mlazni beton, što nikako nije prihvatljivo rješenje – navodi se u priopćenju Općine Župa dubrovačka.

-Službeni odgovor o pomicanju prvotno planiranog graničnog prijelaza dublje na teritorij RH zbog ”nedefinirane granice’ s Bosnom i Hercegovinom ne možemo prihvatiti obzirom da smo više puta isticali upravo problem granice koju je potrebno definirati te na taj način spriječiti i bespravnu gradnju i ostale štetne utjecaje u pograničnom pojasu, a sa strane Bosne i Hercegovine. Zbog svih navedenih razloga molimo Vas da još jednom sa svih aspekata analizirate položaj planiranog graničnog prijelaza za kojeg smatramo da je prvotna lokacija bila bolji izbor – zaključio je Nardelli u dopisu Ministarstvu.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist