Natrag
24.8.2017 05:27

facebook

twitter

google

rss

dulist

Narančinima u Bruxellesu ukazali na probleme Neretve

7.10.2014 @ 16:20 Dulist Hrvatska

Podijelite:

Ispred glavnog ulaza u Europski parlament u Bruxellesu zastupnica Dubravka Šuica i župan Nikola Dobroslavić podijelili su tonu i pol narančina iz doline Neretve prolaznicima i zastupnicima Europskog parlamenta i ukazali na probleme izvoza proizvođača narančina koji je nastao nakon ruskog embarga na uvoz voća iz zemalja Europske unije.

Zbog ruskog embarga Europska unija je osigurala sredstva za subvencioniranje 7900 tona narančina, po cijeni od 1,4 kune. To znači da će Europa iz svojih sredstava subvencionirati takozvanu neberbu, odnosno višak narančina koji se zbog zabrane izvoza u Rusiju neće moći prodati redovitim putem, pa će se takve narančine dijeliti ustanovama socijalne skrbi, školama vrtićima, prihvatilištima i učeničkim domovima.

“Dijeljenjem narančina htjeli smo ukazati na štetnost ruskog embarga za dolinu Neretve, a s obzirom da se u Bruxellesu ovih dana održavaju Otvoreni dani regija i da je puno Europljana ovdje i na taj način smo željeli osvijestiti građane Unije koliko je važno da naši proizvođači dobiju mogućnost izvoza ili da dobiju veće poticaje Europske komisije, što je u drugom valu i učinjeno, ali nažalost nedovoljno”, naglasila je zastupnica Dubravka Šuica.

Osim europarlamentarke Šuice i Dubrovačko-neretvanskog župana u akciji su sudjelovali i brojni asistenti te stažisti hrvatskih zastupnika kao i djelatnici ureda DNŽ u Bruxellesu. Župan Dobroslavić istaknuo je kako se nada da će ova akcija skrenuti pozornost na problem plasmana neretvanskih narančina institucijama Europske unije te ih potaknuti na njegovo rješavanje i u budućnosti.

Ove godine očekuje se u dolini Neretve rekordan urod od 80 tisuća tona narančina visoke kvalitete, a od početka rusko-ukrajinske krize traže se alternativna tržišta, jer zna se da se na domaće tržište može plasirati 15.000 tona ovog voća.

“Akcija dijeljenja narančina u srcu Europe dobra je prilika da se potakne proizvođače da potraže i nove destinacije za izvoz, primjerice zemlje Beneluxa u kojima živi gotovo 30 milijuna potencijalnih potrošača,” zaključila je Šuica.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana