Zanimljivosti

Napustio nas je don Baldo Mladošević

Napustio nas je don Baldo Mladošević

Don Baldo Mladošević preminuo je ovog četvrtka, 28. lipnja u 90-oj godini života.

Rodio se 5. rujna davne 1922. godine u Vitaljini, od Antuna i Jele rođ. Brajević. Osnovnu školu pohađao je u Vitaljini, osam razreda gimnazije zvršava u Dubrovniku, a studij teologije započinje 1943. kod dominikanaca u Dubrovniku.

Zbog teškoća u II. svjetskom ratu i brojnih progonstava koje doživljava, donosi Ika.hr, primoran je prekidati studij, a ulaskom partizana u Dubrovnik, tadašnji bogoslov Baldo kratko se skrivao, no otkriven je u siječnju 1945. kad je s biskupijskim i redovničkim bogoslovima pozvan u vojsku.

Izišavši iz vojske, hićen je u Trstu 8. svibnja 1945. po naredbi dubrovačke Ozne. U kolovozu 1945. prebačen je u Split na suđenje gdje ga je zateklo pomilovanje. Nastavlja školovanje do 14. travnja 1947. kada je ponovno uhićen i pod istragom naredna tri mjeseca boravi u dubrovačkom i splitskom zatvoru. Krajem lipnja 1947. pušten je iz zatvora da bi opet bio uhićen u prosincu iste godine i suđen u Okružnom sudu u Dubrovniku pod optužbom "narodnog neprijatelja".

Osuđen je na sedam godina zatvora s prisilnim radom. Sproveden je u tamnicu u Lepoglavu, iz koje povremeno odlazi na teške radove na Goli otok. Radio je još i na Lonjskom polju, autoputu i Novom Beogradu. Posljednjih dvije zatvorske godine provodi u samici u Lepoglavi odakle je pušten na slobodu nakon potpuno izdržane kazne 31. prosinca 1954.

Godine 1955. vraća se u Dubrovnik gdje završava studij na Franjevačkoj visokoj školi. Za svećenika ga je zaredio biskup Pavao Butorac u dubrovačkoj katedrali 11. ožujka 1956. Dodijeljena mu je služba župnika župe sv. Nikole u Dubravci te kasnije od 1963. ekskurira župu sv. Srđa i Baha u Pridvorju. Godine 1965. postaje župnikom župe Presvetog Trojstva na Grudi i na toj službi ostaje do umirovljenja u rujnu 1999. Odlikovan je čašću Prelata Njegove Svetosti.

Od 2007. godine don Baldo je boravio u Domu za starije i nemoćne osobe Dubrovnik, a od ožujka ove godine u svećeničkom domu.

Posljednji ispraćaj don Balda Mladoševića obavit će se u Vitaljini ove subote, 30. lipnja u 17 sati.

 

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

DUBROVNIK NEKAD I SAD Fotografije nekadašnjeg svjetskog fotografa i nizozemskog istraživača naših krajeva

Dulist

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist