Kultura

NALIK NA TIKVU Predstava o apsurdu današnjeg vremena

NALIK NA TIKVU Predstava o apsurdu današnjeg vremena

Konferencija za medije povodom predstave “Nalik na tikvu” autora Danila Ivanoviča Juvačova Harmsa, u koprodukciji kazališta PLAYDRAMA i KMD-a održala se danas s početkom u 13 sati u zgradi KMD-a,a na njoj su sudjelovali ravnateljica KMD-a jasna Jukić, redatelj Goran Golovko, glumci Trpimir Jurkić i Elvis Bošnjak te koreograf, zadužen za scenski pokret, Alen Čelić.

Na ‘pressici’ je, između ostalog, redatelj istaknuo kako u samoj adaptaciji nema niti jedne riječi koja nije uzeta od samog Harmsa, radilo se samo o montaži njegovih, najčešće kratkih, proznih crtica.

Detalj cijele predstave, dva crna klauna, izabrana su upravo zato što oni, za razliku od ‘klasičnih’ klaunova, imaju više slobode, ističu se većom mudrošću, depresivniji su islično, te upravo na taj način bolje ‘nose’ Harmsovo djelo.

‘U čemu je Harms naš suvremenik? Gdje on korespondira s našom suvremenošću?’ – ovo su pitanja na koja , tobože, uvijek moramo odgovoriti, rečeno je na konferenciji.

Harms je pisao o okrutnom vremenu sovjetskih progona nudeći apsurdnu sliku tame ali pisao je i o malom čovjeku i o apsurdnosti njegovih žudnji, strahova i zakletvi. Pisao je o ljubavi, o prijateljstvu.
Tražeći duhovitu usporedbu s našim vremenom mogli bismo reći da je Harms nalik današnjem internetskom portalu, gdje na jednoj stranici u skladnom suživotu egzistiraju informacije najrazličitijih namjera. Do priče o ljudskoj patnji morat će te proći između nečijih stražnjica, dok pokušavate pročitati kakvu političku analizu išamarat će vas nečije sise, ili će te morati pogledati gol s utakmice. Dok pokušavate pročitati božićnu poruku kakvog biskupa, kardinala ili čak samog Pape morati će te saznati što je obukla lokalna pjevačica, koliko kratku suknjicu je imala. To je Harms, time je on najavio naše vrijeme. Ali on je i puno više od toga. Daniil Harms slavi ljudski zločin, našu podlost, niskost, mržnju, prostotu i besmislenost naših zapitanosti. Harmsov zločin je poželjan, on se izvršava i prihvaća s veseljem. U njemu nema ništa neviđeno, nečuveno ili čak nečovječno. On je vesela posljedica naše zaigranosti, napisano je u pozivu na konferenciju.
Predstava „Nalik na tikvu“ nastala je kao jedna takva harmsovska igrarija. Ne tražite u njoj nikakvih odgovora. Ona vam neće ništa baciti u lice. Pokušajte pogoditi: Tko smo? Kamo idemo? Zašto idemo? Tko nas progoni? Tko se to krije iza klaunovskih noseva? Tko to grabi naprijed u velikim klaunovskim cipelama? – pozvala je ekipa iza predstave ‘Nalik na tikvu’.

O PREDSTAVI:
Daniil Ivanovič Juvačov Harms
NALIK NA TIKVU
Kazalište Marina Držića i PlayDrama
Redatelj: Goran Golovko
Prijevod: Irena Lukšić
Adaptacija teksta: Elvis Bošnjak, Goran Golovko, Trpimir Jurkić
Koreograf / scenski pokret: Alen Čelić
Scenograf: Ozren Bakotić
Kostimograf: Mario Leko
Skladatelj: Gordan Tudor
Premijera:
Dubrovnik, 24. listopada 2014. u 20h, KMD (reprize 25. i 26. listopada u 20h)

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist