Hrvatska

NAKON VUKOVARA Linđovice u Zagrebu na promociji dokumentarca o Ovčari

NAKON VUKOVARA Linđovice u Zagrebu na promociji dokumentarca o Ovčari

Članice ženske klape FA Linđo nastupile su u Zagrebu u dvorani Vatroslava Lisinskog na promociji dokumentarnog filma ‘Ovčara neispričana priča’ u kojem se 25 godina kasnije prvi put suštinski progovara o događanjima u ratnom Vukovaru.

Nacionalni sindikat policije MUP-a je nakon prošlogodišnje promocije filma u Vukovaru ponovno pozvao Linđovice u Zagreb i tako, po tko zna koji put, povezao Vukovar i Dubrovnik.

U nazočnosti ministra branitelja Toma Medveda, bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i bivšeg ministra vanjskih poslova Mira Kovača, emotivnoj atmosferi u Lisinskom Dubrovkinje su dale svoj doprinos izvedbom pjesme ‘Dajem ti srce, zemljo moja’, pa nakon same projekcije filma mnogi nisu mogli suspregnuti suze.

U filmu se opisuju javnosti nepoznati detalji zvjerskih zločina nad ratnim zarobljenicima, civilima i ranjenicima. Na Ovčari je 20. i 21. studenoga 1991. od 17 sati do 1 sat ujutro ubijeno 276 osoba, a još se traga za posmrtnim ostacima 76 osoba. Najmlađa žrtva imala je 15, najstarija 84 godine, a među žrtvama je bila i Ružica Markobaši koja je ubijena u sedmom mjesecu trudnoće. Zbog tog je zločina 13 osoba bilo nepravomoćno osuđeno na Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu, ali oni su sada na slobodi jer je presuda dvaput ukinuta.

Pročitajte još

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist

ČEŠLJAJU SE LAŽNA BOLOVANJA Pacijentima ništa, liječnicima kazne čak i otkazi!

Ivana Mijić Vulinović