Natrag
17.8.2017 09:41

facebook

twitter

google

rss

dulist

NAKON DOMOVINSKOG RATA Koji je najčešći uzrok smrti hrvatskih branitelja?

18.9.2015 @ 11:29 Baldo Marunčić Grad
8;8

Podijelite:

Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata jutros je u prostorijama Gradskog kotara Montovjerna organizirala tribinu o uzrocima smrtnosti hrvatskih branitelja i tzv. nadstandardu braniteljske skrbi.

– Današnja tribina odnosi se na naše istraživanje o smrtnosti i uzrocima smrtnosti branitelja grada Zagreba. Proveli smo istraživanje želeći doći do najčešćih uzroka smrtnosti, kako bismo mogli prevenirati takva stanja te braniteljima ukazati na potrebu kontinuiranog liječenja, samopomoći i prepoznavanja prvih znakova, kako bi se smrtnost braniteljske populacije što više smanjila – kazala je tom prilikom Vesna Helfrih, pročelnica Gradskog ureda za branitelje Grada Zagreba.

– Već dvije godine provodimo sistematske preglede i na taj način hrvatskim braniteljima skrećemo pozornost da im institucije zdravstva i Ureda za branitelje, kao i gradske uprave njima stoje na raspolaganju, ali da i sami moraju voditi računa o svom zdravlju – dodala je Helfrih.

Prema spomenutom istraživanju, najčešći uzrok smrti hrvatskih branitelja na području Grada Zagreba su karcinomi, potom bolesti srca i krvnih žila, bolesti probavnog sustava te na četvrtom mjestu samoubojstva.

– Najčešći razlog smrti branitelja je karcinom. Medicina ostaje nedorečena može li se to dovesti u vezu s posljedicama rata ili psihofizičkim stanjem branitelja. Ali ako ćemo gledati 25 godina od početka Domovinskog rata, ne može se isključiti stres, otežane uvjete življenja, neodgovarajuće higijenske i prehrambene prilike u kojima su živjeli. Svi ti nepovoljni uvjeti djelovali su kao okidač za početak malignih procesa, koji pretežu u odnosu na opću populaciju – istaknula je Helfrih.

– Kroz cijeli niz godina, od odjela do ureda za branitelje, razvili smo niz mjera na korist hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Na primjer medicinska rehabilitacija za ratne vojne invalide i fizikalna terapija. Za one hrvatske branitelje koji se sa svojim obiteljima nalaze u najtežem socijalno-ekonomskom položaju imamo i obiteljske pakete, koji se podižu jednom mjesečno. Unutar odjela organiziramo i priredbe za djecu hrvatskih branitelja težeg socijalno-ekonomskog položaja. Organiziramo i ljetovanja za onu djecu koja na drugi način ne bi vidjela more, jer im obitelji žive teško. Imamo i posmrtnu skrb hrvatskih branitelja, gdje ljudi nakon smrti svojih najbližih članova obitelji dolaze u naš ured, radi organizacije pogreba, počasti na sprovodima – izjavila je Suzana Havelka Noršić, voditeljica Odjela za skrb hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji Gradskog ureda za branitelje Grada Zagreba.

– Nije riječ o mjerama kojima je podloga Zakon o pravima hrvatskih branitelja, nego su mjere utemeljene na odluci Grada Zagreba i Gradske skupštine, a odnose se na podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja u gradu Zagrebu. To je nadgradnja na razini lokalne samouprave, koju je moguće primijeniti na sve županije na području Republike Hrvatske, koje iskažu volju i interes, a to im proračunska sredstva dozvoljavaju. Mi smo mali ured s ne baš velikim sredstvima, ali kad postoji dobra volja postoje i mogućnosti – rekla je Havelka Noršić.

Tribina je održana u suradnji s Gradom Zagrebom i Gradskim uredom za branitelje Grada Zagreba.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana